Varga Mihálynak kellemetlen a kötvényügy

A nemzetgazdasági miniszter nem válaszolt a letelepedési offshore üzlettel kapcsolatos kényes kérdésekre.

Wiedemann Tamás
2016. 11. 09. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem hajlandó magyarázatot adni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra a kérdésre, hogy miért fizet a magyar állam négyszer drágább kamatot a letelepedési kötvények után, mint amit a piaci ár indokolna. Sőt már két éve nem éri meg hazánknak ez a drága konstrukció, viszont a kormány csak most, a hitelminősítők felminősítésére hivatkozva „vizsgálja” immár hónapok óta a letelepedési programot. A kötvények után Magyarország 2 százalékos kamatot fizet, miközben színtiszta piaci körülmények között 0,5 százalékért tudna hazánk a letelepedési állampapírhoz hasonlóan – ötéves futamidő mellett – kötvényt eladni. Varga Mihály kerüli ezeket a kényes kérdéseket, mert a négyszer drágább kamatszint lényegében felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Főleg annak tükrében, hogy a letelepedési kötvények után járó kamatot nem a külföldiek kapják, hanem a többségében offshore helyszíneken bejegyzett közvetítőcégek, hiszen a magyar szabályozás szerint csak a vállalkozások jegyezhetik le az állampapírokat. Ezeknek a cégeknek az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága adott forgalmazási engedélyt. A legtöbb ilyen dokumentumot még Rogán Antal írta alá 2013-ban, amikor még ő volt a testület elnöke. Varga Mihály a programmal kapcsolatban csak annyit mondott mai sajtótájékoztatóján, hogy „a letelepedési kötvények elérték a várt hatást, a konstrukció átgondolására van szükség, a következő kormányülésen születhet döntés erről”.

A tárcavezető a tájékoztatón arról számolt be, hogy a vártnál jobban alakult az államháztartás központi alrendszere az idei első tíz hónapban. Emiatt újabb költekezésbe kezdhet a kormány. A jövő heti kormányülésen ezért ötpontos javaslatcsomaggal áll elő. A modern városok program 52 milliárd forintos keretösszegét 30 milliárd forinttal emelné meg Varga Mihály. Az ipari parkoknál emelt összegű támogatásra tesz javaslatot a tárca, amely 60 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent: ezt ipari parkok kialakítására és létesítésére lehet költeni. A nemzetgazdasági miniszter javasolni fogja, hogy az Eximbank tőkeemelése még az idén megtörténjen, 45 milliárd forint értékben, valamint különböző, hitelkihelyezést segítő garanciaeszközök támogatásának megvizsgálását. Egyes beruházásokra és felújításokra is többet költene Varga Mihály, de részleteket nem mondott.

Bejelentette azt is, hogy pénteken kezdi a kormány az egyeztetéseket a munkaadókkal és a munkavállalókkal, amely során megvitatják a további béremelések, a gazdaság hatékonyságának és versenyképességének javítása, valamint a vállalkozók tehercsökkentésének kérdését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.