2020-ig 365 milliárd megy balatoni fejlesztésekre

A nyáron visszavont kormányhatározatot alakították át. 15-20 százalékkal több pénz mehet a programra.

MTI
2016. 12. 28. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatoni fejlesztési program gondolatával már régen kacérkodik a kormány. Először idén tavasszal jelentettek be egy 300 milliárdos tervezetet, amely szintén 2020-ig tartott volna. Ezt nyáron vonták vissza indoklás nélkül. A mostani kormányhatározat viszont tovább emelte a ráfordítást: az MTI közlése szerint 15-20 százalékkal lesz nagyobb a keret.

A támogatott stratégiai célok nem változtak: a leghangsúlyosabbak a turisztikai fejlesztések lesznek, ezt követi a gazdasági és innovációs beruházások. Pénz jut az egészséges Balaton-termékekre, vízminőségre, biztonságra, közlekedési infrastruktúra-, terület- és humánerőforrás-fejlesztésre. A keretből jut a közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúra és járműpark fejlesztésére, továbbá a turisztikai szolgáltatások támogatására.

A megnevezett fejlesztési célok közül 42-t – mintegy 263,7 milliárd forintos támogatási kerettel – uniós, további 14-et – 101,7 milliárd forintos támogatási kerettel – magyar forrásból valósítanának meg.

Az előző tervekhez képest újdonság, és kiemelt figylemet kap a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, valamint a Balatoni Hajózási Zrt. és a Hévízi Tófürdő működésének átvizsgálása, továbbá a sármelléki repülőtér forgalomnövekedésének ösztönzése.

Az is változás, hogy a vízgazdálkodási fejlesztésekre 35 helyett 41 milliárd forintot szánnak, de nem uniós, hanem állami forrásból. Jóval nagyobb keret lesz a közlekedésfejlesztésre is. Bekerült a fejlesztési célok közé 17 milliárd forintos támogatási kerettel egy balatoni témapark létrehozásnak terve is.

A kormányhatározat értelmében az év végéig létre kell hozni egy állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságot az említett fejlesztési feladatok szakmai koordinációjára, amelyben a tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter által rendeletben kijelölt személy gyakorolja – írja az MTI.

A balatoni program végrehajtási tervét az érintett minisztériumoknak 2017. június 30-ig a kormány elé kell terjeszteniük a hozzájuk tartozó operatív programok és fejlesztési keretek módosítására vonatkozó javaslatokkal együtt. Gondoskodniuk kell az éves fejlesztési keretekről szóló már nevesített, illetve a balatoni kormányhatározatban meghatározott fejlesztéseknél a felhívások meghirdetéséről, a mielőbbi kötelezettségvállalásokról és a támogatási szerződések mielőbbi megkötéséről. A nemzetgazdasági tárcának bizonyos fejlesztések megvalósításához biztosítania kell a többletfedezetet jövő év közepéig.

A kormányhatározat számol azzal az eshetőséggel is, ha meghiúsul a tervezett fejlesztések uniós támogatása. Több érintett tárcának és a Miniszterelnökségnek is előterjesztést kell készítenie – szintén jövő év közepéig –, miként lehet biztosítani a finanszírozást az uniós keret nélkül. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.