A vártnál jóval drágábban kelhet el az Unicredit alapkezelője

Ez jó előjel is lehet a viharos időben kártyavárként álló olasz bankrendszernek. A Pioneer francia kézbe kerülhet.

MNO
2016. 12. 12. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

225 milliárd eurós kezelt vagyonával Európa hatodik legnagyobb alapkezelőjét, az Unicredit-féle Pioneert a 3,55 milliárd euróért vásárolhatja meg a francia Amundi. A Reuters értesülései szerint ez messze a legmagasabb árajánlat, így valószínűtlen, hogy a Poste Italiane vezette konzorcium vagy az Ameriprise Financial szerezné meg az alapkezelőt. Az Unicredit kifejezetten jól jár, mert a vételár mellé egy speciális 315 millió eurós osztalékot is kap az Amunditól.

A piaci árazás egyébként nagyjából 3 milliárd euróra lőtte be a Pioneer árát, tehát az Unicredit kifejezetten jól járhat az üzlettel. A Magyarországon is jelen lévő olasz nagybank már megkezdte a felkészülést az olasz bankrendszer esetleges válságára a két héttel ezelőtti bukott népszavazás után: múlt héten közölték, hogy eladják a Pekao lengyel leánybankjában lévő 33 százalékos részesedését, mellyel 2,2-2,5 milliárd euróhoz jut.

A mostani, a vártnál nagyobb bevétel talán a piacokat is felbátorítja, hogy bevásároljanak az Unicreditbe, amely a tervek szerint egy 13 milliárd eurós részvénykibocsátást jelent majd be a héten. Ez kulcsfontosságú lehet az olasz bankoknak, amelyek komoly válságban vannak. Hiteleik legjavát nem törlesztik az ügyfelek, a szakértők úgy becsülik, hogy összesen 360 milliárd eurónyi nem teljesítő kölcsön van a rendszerben, az ingatlanalapú hitelek 20 százaléka egyszerűen rossz. Mivel az olasz állam nem mentheti meg – és nem is tudná megmenteni – a bankokat, a piaci tőkebevonás fontos ahhoz, hogy a pénzügyi intézetek túléljék az elkövetkező éveket, és az euróövezet se essen darabokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.