Bikavérrel és furminttal hódítanánk meg a világot

Túligénylés miatt növelhetik a borászok 40 milliárd forintos támogatási keretét.

Tóth László Levente
2016. 12. 27. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év végére egyébként kimerülő forrás a vidékfejlesztési program keretében, uniós támogatásból állt rendelkezésre, és információink szerint a folytatásban is ugyanígy lesz. Vagyis nem a költségvetés terhére, hanem a Brüsszelben jóváhagyott pénzek átcsoportosításával folytatódhat a program.

A korábbi ágazati egyeztetések nyomán az ősszel megnyitott forrásokra a borászattal, szőlészettel foglalkozó vállalkozások pályázhattak, és – mint lapunk megtudta – a modell nem változik a küszöbön álló keretbővítéssel sem. Fejenként maximum 200 millió forintot – illetve a teljes beruházás legfeljebb 50 százalékát – igényelhetik a gazdák. Két nagy támogatási célt hirdettek meg: az élelmiszeriparhoz köthető energetikai hatékonyság fejlesztését és a versenyképesség növelését.

Utóbbi érdekében például új eszközök, gépek, technológiák, kapacitások beszerzését, kialakítását vagy ezek korszerűsítését, épületek, építmények létesítését. A támogatási program folytatására nem a Földművelésügyi Minisztériumban, hanem a Miniszterelnökségen bólintanak rá, uniós források szétosztásáról lévén szó.

Egyébként az ágazat kiemelt támogatása nem tekinthető meglepetésnek: már a 2014–2020-as vidékfejlesztési program megalkotásakor jelezték, hogy – szemben a 2007–2013 közötti időszakkal, amikor nem volt kifejezetten a borászok számára kiírt pályázat – 20 milliárd forintot különítenek el ágazati fejlesztésekre, amely már az idén szeptemberben a duplájára hízott.

A közösségi támogatások mellett maguk a borászok is igyekeznek javítani az ágazat helyzetén. Annak érdekében például, hogy a magyarországi szőlő-bor ágazat piacképes és fenntartható legyen, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Földművelésügyi Minisztériummal kötött együttműködési megállapodás után elkészítette a teljes magyar szőlő- és borágazatot átfogó stratégiát. Mint a szakmaközi szervezetnél kifejtették, a stratégia 2025-ig fogalmaz meg cselekvési terveket, irányokat a szőlő- és borágazat szereplői számára. Kulcsfontosságú többek között az optimális termőterület kialakítása. Hangsúlyt kell helyezni továbbá a művelési kötelezettség betartására és a nem művelt szőlőterületek összeírására. Jelenleg ugyanis mintegy 65 ezer hektárnyi szőlőterületet tartanak számon, de kereskedelmi tevékenységet csak 46 ezer hektáron regisztráltak.

Kapcsolatot szeretne kialakítani a HNT a borkereskedelem szereplőivel is, illetve a folyó borok piacát szintén ellenőrzés alatt akarja tartani, kötelező szerződésmintákkal. Emellett napirenden van egy etikai kódex kidolgozása, amely a borkereskedelemmel kapcsolatos minimális elvárásokat tartalmazza. A majdan meghatározott kritériumok alapján etikusan működő, együttműködő vállalkozásoknak pedig védjegyet alkotnának.

„Újragondolt célpiacokra” is szervezné a magyar borokat az export bővítéséért a HNT. A kínálatba pedig Magyarország természetes édes fehérborai mellé beemelné a hazai nemesítésű fajták nagy száraz fehérborait (furmint, olaszrizling), valamint az illatos fehérborokat, a rozékat, a kékfrankost és házasításait (bikavérek). Szerepe lehet a borok pozicionálásában a földrajzi árujelzőknek is. Ezek feltételrendszere már minőségi kategóriánként más követelményeket tartalmazna, betartásukat rendszeres minőség-ellenőrzés segítené.

Régóta napirenden van egyébként a célpiacok kérdése a borászati-borkereskedelmi szakmában: több ágazati szakértő szerint is Kínát és az Egyesült Államokat kellene célba venni magas minőségű termékekkel. Ezzel párhuzamosan pedig el kellene felejtetni, hogy – hasonlóan a rendszerváltás előtti időkhöz – a keleti, posztszovjet piacokra terítsék a mennyiségi és nem minőségi bort.

Több jel is utal arra, hogy a borászati ágazat a jövőben is támogatást élvez majd az Európai Unió részéről. December eleji hír, hogy az Európai Bizottság 2019–2023 között újabb támogatási időszak megnyitását határozta el. A részletszabályok kidolgozását a testület már megkezdte.

Az élelmiszeripari vállalkozások 14 százalékának egyébként a borászat a főtevékenysége az agrártárca nemrégiben kiadott tájékoztatása szerint. A szőlőtermesztésben tevékenykedők a mezőgazdasági terület hozzávetőleg másfél százalékát művelik meg, ezzel szemben bruttó termelési értékben a részarányuk 4 százalékot tesz ki. Több mint 15 milliárd forint volt a magyarországi borexport az idei első nyolc hónapban, ez 416 ezer hektoliter bor kivitelét jelentette. A behozatal ettől jelentősen elmaradt: az év első nyolc hónapjában 192 ezer hektolitert tett ki, összesen mintegy 4,3 milliárd forint értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.