Célpontban a szivárogtatók

Megkezdődött a fellebbezési tárgyalás a LuxLeaks-bortányt kirobbantók ügyében Luxemburgban.

MA
2016. 12. 12. 21:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a fellebbezési tárgyalás a LuxLeaks-bortányt kirobbantók ügyében Luxemburgban.

Az első, hétfői tárgyalási napon elsősorban a történtek áttekintésére került sor: a középpontban az állt, hogy a vádlottak hogyan találtak rá az érintett dokumentumokra, és pontosan miért tették nyilvánossá az adatokat – mondta el az MNO-nak a helyszínről Bördős Éva, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (Demnet) nemzetközi fejlesztési programvezetője. A meghallgatás kedden folytatódik. Beszámolt arról is, hogy körülbelül százötven tüntető érkezett húsz országból a bíróság épülete elé, hogy szolidaritását fejezze ki a vádlottakkal, és kiálljon a hitelesebb és nagyobb transzparencia mellett.

Mint ismeretes, Édouard Perrin francia újságíró Antoine Deltour és Raphael Halet, a PriceWaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég alkalmazottai segítségével nyilvánosságra hozta, hogy a nagyhercegség adóhivatala az ott bejegyzett multinacionális vállalatok százai számára tette lehetővé az egyébként külföldön fizetendő adóterheik minimalizálását. Az ügyben júniusban született meg az elsőfokú ítélet: Deltour tizenkettő, Halet kilenc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott – az ügyészség mindkettejükre tizennyolc hónapos börtönt kért –, az adóbotrányt kiszivárogtató Perrint pedig minden vád alól felmentették.

Bördős Éva elmondta: megdöbbentőnek tartják a júniusi döntést, bár üdvözlendő, hogy az újságírót első fokon felmentették. „A közérdekű bejelentőket ugyanakkor inkább védeni kellene, nem pedig elítélni” – fogalmazott, hozzátéve: el kellene jutni odáig, hogy nyilvános legyen az összes ehhez hasonló adómegállapodás, és ne a francia újságíróhoz hasonlóknak kelljen nyilvánosságra hozniuk az ilyen adatokat.

A LuxLeaks-ügynek köszönhetően egyre több nemzetközi szervezetnél került középpontba az adózás kérdése: az Európai Uniótól az ENSZ-ig mindenki belátta már, hogy az adóelkerülés fenntarthatatlan méreteket ölt, és egyre többen kérdőjelezik meg azt, hogy pontosan milyen hatással is van a leggazdagabbak gazdagsága a társadalomra – fogalmazott.

Sajtóhírek szerint nagyjából kétszázezren írták alá korábban azt a petíciót, amelyben támogatásukról biztosították a kiszivárogtatókat – írja az MTI. Szeptemberben több mint száz európai parlamenti képviselő tiltakozott az eljárás ellen, Sven Giegold zöld párti politikus pedig hétfőn groteszknek nevezte a tárgyalást.

Szakemberek szerint a céges adóelkerülés évente több milliárd euró bevételkiesést jelent az uniós tagállamoknak, ráadásul egyenlőtlen versenyt okoz a vállalatok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.