Gyorsan apadnak a hazai földgázkészletek

Akadozhat az ellátás, ha Moszkva elzárja az ukrán gázcsapot. Csak negyedig vannak feltöltve a tárolók.

Illés József
2016. 12. 28. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan megcsappant az elmúlt hetekben az ország kereskedelmi gáztárolóiban lévő földgázkészlet – derül ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból. Így a hazai tárolók ma már alig 25 százalékig vannak feltöltve. Az állami kézben lévő, együttesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású hazai kereskedelmi földgáztárolókban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – tárolt gáz mennyisége pedig mostanság is napi fél százalékkal csökken. Ezért ha a gázkivétel a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a készletek legfeljebb 50 napra elegendők. Vagyis február második felére elfogyhatnak a tartalékok – figyelmeztetnek szakértők.

Hozzáértők szerint tovább gyengítené Magyarországon az ellátásbiztonságot, ha az orosz beszállító elzárná a gázcsapot. Ez pedig nem kizárt, miután Alekszej Miller, az orosz állami gázipari holding, a Gazprom vezérigazgatója a napokban közölte: a Gazprom csökkentheti vagy leállíthatja a gázszállítást az Európai Uniónak, ha Kijev jogtalanul vételez gázt az Ukrajnán keresztül az európai országokba – egyebek mellett Magyarországra – gázt szállító vezetékből. Miller szerint kérdéses, hogy nagyobb lehűlés esetén Ukrajna képes lesz-e a saját forrásaiból és a megfordított, vagyis az unió felőli gázszállításokból kielégíteni a belföldi fogyasztói keresletét. Szavai szerint ugyanis Ukrajnának még sohasem volt ilyen kevés tartaléka gáztárolóiban.

A gázcsapok elzárása azért okozhat gondot hazánknak, mert gázszükségleteink mintegy nyolcvan százalékát importból elégítjük ki. A legfőbb behozatali forrás pedig az Ukrajna felől Beregdarócra befutó csővezeték. Így ha leállnak az orosz szállítások, ellátási gondok adódhatnak a hideg téli napokon. Az ország szükségleteinek zavartalan kiszolgálása akkor garantált, ha a betárolt mennyiség mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az ukrán határra érkező orosz gázszállítmányok, az Ausztria felől érkező gázmennyiségek, illetve a hazai kitermelésből származó földgáz.

A mindössze negyedig feltöltött tárolókból azonban napi szinten sokkal kevesebb gázt és lassabban lehet kipumpálni, mintha jobban tele lennének a befogadóegységek. Ezért lehetséges, hogy az import akadozása esetén a hirtelen megnövekvő szükségletekkel nem tud majd lépést tartani az ellátórendszer, s ezért fogyasztási korlátozásokat kell bevezetni. Vagy hozzá kell nyúlni a zsanai tárolóban betárolt mintegy 0,9 milliárd köbméteres úgynevezett stratégiai készletekhez, amelyeket csak különleges vészhelyzetekben szabad felhasználni – állítják szakemberek.

A hazai földgázfelhasználás nagysága nagymértékben függ a napi középhőmérséklettől. A tapasztalatok szerint 15,4 Celsius-fok alatt minden további 1 fokos csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a napi földgázfogyasztást. Ezért abban az esetben, ha tartós marad a fagyos időjárás, akkor továbbra is gyors ütemben apadnak a gáztartalékok.

Emlékezetes: a hirtelen őszi lehűlés vezetett ahhoz, hogy idén a szokásosnál két héttel korábban, már október elején elkezdődött a hazai kereskedelmi földgáztárolókban lévő készletek felhasználása. A tárolók feltöltöttsége akkor elérte a 45,5 százalékos szintet, ez hozzávetőleg 1,9 milliárd köbméter betárolását jelentette. Azóta azonban folyamatosan apad a tartalék, ami mostanra megközelítőleg egymilliárd köbméterre mérséklődött. Az ország teljes éves gázfogyasztása ugyanakkor 8-10 milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka pedig télen fogy el. A lakossági felhasználás évente 3-4 milliárd köbméter, amelyből a téli fogyasztás általában 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti mennyiséget jelent.

A szakemberek megjegyezték: szükségtelen volt felvásárolnia a kormánynak az E.On német hátterű cégtől a hazai kereskedelmi gáztárolókat, ha nem tölti fel azokat a fűtési idény előtt. Ezeket a kapacitásokat ugyanis célszerű lenne az ellátásbiztonság erősítése érdekében teljes mértékben kihasználni, ha már 2013-ban óriási összegért, mintegy 280 milliárd forintért – egyes szakértők szerint a valódi ár többszöröséért – a kormányzat megvásárolta azokat.

Az idei betárolási időszaktól, vagyis áprilistól kezdve új módszertan alapján számolják ki, hogy a téli felkészülés során mekkora földgázmennyiséget szükséges a hazai kereskedelmi és biztonsági tárolókban elhelyezni. Az új szabályok szerint az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak a következő fűtési szezon kezdetéig az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kell a hazai földgáztárolókban elhelyezniük. A korábbi szabályozás azt írta elő, hogy a következő fűtési idényben várható gázfelhasználás 60 százalékát tárolják be a lakosságot kiszolgáló cégek. A mostani fűtési idény az első, amikor az állami gázcégnek kell gondoskodnia a lakossági szükséglet készletezéséről. Az idei szezonban már az állami Főgáz Zrt. lett az országban az egyetlen lakossági gázellátó vállalat, ez 3,4 millió ügyfél kiszolgálását jelenti. Egyes szakértők úgy gondolják, jobban ki lehetne használni a tárolókat, ha a hazai szükségleten felül még 2-3 milliárd köbméternyi gázt is el tudnának tárolni. A lehetőség azzal kapcsolatban merült fel, hogy december közepén megjelent a hír, hogy az orosz gázipari vállalat, a Gazprom magyarországi üzleti lehetőségeket vizsgál. A cég elsősorban gáztárolásról egyeztetne a tárolók tulajdonosával, az MVM-csoporttal és más szereplőkkel. Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője akkoriban elmondta, a Gazprom valószínűleg azért érdeklődik a magyar gáztároló-kapacitás iránt, hogy a környékbeli országokat, például Szerbiát és Horvátországot el tudják látni a téli időszakra. A tárolók bérbeadását sokan jó üzleti lehetőségnek tartják. (I. J.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.