Ingatlanokkal taktikázik a Lidl Budapesten

Több fővárosi telkét is bérbe adná a Lidl – derült ki a társaság hirdetéseit böngészve.

Gyöngyösi Balázs
2016. 12. 08. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fővárosi telkét is bérbe adná a Lidl – derült ki a társaság hirdetéseit böngészve. A szóban forgó ingatlanok egyébként az újpesti Tél utcában, a harmadik kerületi Szépvölgyi úton, a tizenegyedik kerületi Fehérvári úton és a zuglói Cinkotai úton találhatók. A legkisebb is 6700 négyzetméter területű, a legnagyobb pedig közel 17 ezer négyzetméteres. – A Lidl Magyarország tulajdonában lévő budapesti ingatlanok a jelenlegi szabályozási rendszerben nem építhetők be, ezért a vállalat ezeket a telkeket rövid távú bérbeadás útján szeretné hasznosítani – közölte lapunkkal az áruházlánc, miután afelől érdeklődtünk, miért döntöttek a bérbeadás mellett, ennél részletesebben azonban nem avattak be a terveikbe.

A Balla Ingatlan tulajdonos ügyvezetője szerint az állhat emögött, hogy a Lidl dinamikus ingatlanvásárlással vetette meg a lábát a magyar piacon, csak azután építette ki raktárbázisát, hogy a forgalmasabb pontokon már megszerezte tervezett üzleteit. Balla Ákos úgy látja, ez egy költséges stratégia, a kiskereskedelemben inkább az a jellemző terjeszkedési forma, hogy a logisztika biztosítása után bérleményekre tesznek szert a piaci szereplők. A szakértő szerint előfordulhat, hogy túlvásárolta magát a Lidl, és jelenleg nem érné meg – vagy egyelőre nem engedélyezett – valamennyi meglévő telkén üzletet nyitni. Mivel azonban ezek kereskedelmi ingatlanok, irodaként vagy lakóingatlanként nem hasznosíthatók, ha eladnák, azzal jó eséllyel később esetleg valamelyik riválisukat hoznák helyzetbe.

Ezeket a telkeket praktikusan parkolóként hasznosíthatja a bérlő. Ekkor a Lidlnek viszont jóformán csak a telekadót kell fizetni, s a bérleti díjjal is kalkulálhat, közben pedig a vállalat a kiskereskedelem alakulásának megfelelően mérlegelheti a későbbi üzletnyitást. Balla Ákos nyomatékosította: az ilyen és ehhez hasonló esetekben a kereskedelmi szempontok felülírhatják az ingatlanhasznosítás bevett gyakorlatait. A cég egyébként a hirdetéseiben jelképes, havi ezerforintos bérleti díjat határozott meg, de valójában ajánlatokat vár.

A még mindig betéti társaságként működő Lidl tavaly 282,7 milliárd forintos árbevételt ért el. Magyarországra 2004-ben tört be a társaság 12 üzlet megnyitásával. Ma már országszerte 164 áruháza és három logisztikai központja, illetve több mint 3500 dolgozója van. Legutóbb azzal rukkolt elő a Lidl, hogy két fővárosi áruházánál elektromos töltőállomást épített ki. Vásárlóinak legfeljebb 50 kW teljesítménnyel, egy óráig biztosítják ingyenesen a töltést. A töltőoszlop egyidejűleg két elektromos autó akkumulátorainak feltöltését biztosítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.