Kelemen Hunor: Erdély nettó befizető

A politikus szerint Bukarest igazságtalanul osztja el a befolyt pénzeket.

2016. 12. 12. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdasági szempontból Erdély számít Románia motorjának a régiókat tekintve, ugyanis az ottani megyék járulnak hozzá a legnagyobb mértékben a nemzeti össztermékhez. Egy nemrég közölt összeállítás szerint a befizetett adó és a költségvetésből visszakapott összegek aránya alapján a magyar többségű megyék Románia középmezőnyébe tartoznak. A kolozsvári Transindex portál mindezt úgy számolta ki, hogy megkapta a bukaresti pénzügyminisztériumtól a társasági adó, jövedelemadó, áfa, illetve jövedéki adó formájában befizetett összegek megyei bontását és a megyéknek visszautalt összegek statisztikáját. Az idei év első kilenc hónapjára vonatkozó kimutatás szerint az ország negyvenegy megyéje közül csak tizenegy fizetett be többet, mint amennyit visszakapott, közülük a fekete-tenger-parti Konstanca a befizetések 26, a Bukarestet körülvevő Ilfov 33, míg az erdélyi Brassó 34, Kolozs pedig 44 százalékát kapta vissza. A „legeltartottabb” megye a dél-romániai Teleorman (292 százalék), ugyanakkor a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi megyék szintén többet kapnak vissza, a székelyföldi Kovászna és Hargita például a befizetett adók 138, illetve 144 százalékát.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke azonban azt állítja, hogy a román pénzügyminisztérium szándékosan elferdíti a statisztikákat, emiatt ezek az adatok hamisak. A politikus lapunknak elmondta, az a kimutatás áll közel a valósághoz, amelyet évekkel ezelőtt ugyancsak a pénzügyi tárca adatai alapján hozott nyilvánosságra a bukaresti Gandul hírportál. Eszerint Máramarost és Krassó-Szörényt leszámítva valamennyi erdély-partiumi megye nettó befizető, a székelyföldi megyék pedig a befizetett összegek mintegy hatvan százalékát kapták vissza a központi költségvetésből. – Európai elv, hogy amit helyben megtermelnek, az ne járja meg a fővárost, hanem nagyobb mértékben maradjon otthon. Ha helyben több pénzt hagynának, akkor az a helyi közösségeket erősítené, és mivel az erős közösségek gazdasági növekedést hoznak, ezáltal több pénz menne a központi költségvetésbe is – jelentette ki Kelemen. Úgy véli: igazságtalan a jelenlegi központosított adózási rendszer, ezért pénzügyi decentralizációra van szükség Romániában. Egyébként a román politikum hosszú ideje többek között azzal érvel a Székelyföld szélesebb körű autonómiája ellen, hogy az ottani megyéket a román állam tartja el, egyedül nem állnának meg a lábukon gazdasági-pénzügyi szempontból.

Amúgy abban gazdasági szakértők is egyetértenek, miszerint a pénzügyi aránytalanságok egyik oka, hogy minden nagy adózó hozzájárulása a központi költségvetést gazdagítja. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a jelentős forgalmat lebonyolító vállalkozásoknak kötelező módon Bukarestben kell adózniuk, függetlenül attól, hogy hol fejtik ki a tevékenységüket. Ennek betudhatóan az ország összadóbevételének mintegy negyven százalékát a fővárosban nyilvántartott nagyvállalatok adják, beleértve a gáz-, áram- és mobilszolgáltatókat, a kőolajipari társaságokat, üzletláncokat. Antal Árpád, a székelyföldi Sepsiszentgyörgy polgármestere és Miklós Zoltán közgazdász a téma kapcsán arra hívta fel a figyelmet: az erőteljesen központosított romániai pénzügyi rendszer célja az, hogy az adóbevételekről minél nagyobb mértékben Bukarestben rendelkezzenek. Az is kiszolgáltatottá teszi a megyéket, hogy adójövedelmük felét elszippantották az idén létrejött regionális adóhatóságok, amelyek átvették a közepes vállalkozások pénzügyi kezelését. Becslések szerint ha a közepes és a nagyvállalatok helyben adóznának, a székelyföldi megyékben megtermelt adóbevétel közel négyszerese lenne a mostaninak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.