Kifizette az offshore-tulajdonos az 1 milliárdot a Pápai Húsért

A cég megmenekül, 680 dolgozó állása marad meg. Egyedül az állam bukott nagyot.

Szabó Dániel
2016. 12. 02. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön vette át a vállalat eszközeit a felszámolótól, és a cégcsoporttal együtt a Pápai Hús márkanevet is megvásárolta az új tulajdonos, derül ki a vásárló sajtóközleményéből. Az adásvételre Pápa város önkormányzata is rábólintott.

A társaság új tulajdonosa szeretné újjáéleszteni a márkát, és további befektetéseket tervez a termelés felfuttatására. A rövid távú célok között szerepel a termékek bevezetése a kínai, a távol-keleti és az amerikai piacokra is. A hongkongi befektető vállalta a cég jelenlegi alkalmazottainak továbbfoglalkoztatását, a lehetőséggel 680 dolgozó élt. Bár csak november 3-án írták alá az adásvételről szóló 1,1 milliárdos szerződést, állítólag már a következő napokban megérkezik az első jelentős kínai vevő. Ezzel megindul a Pápai Hús termékek exportlehetőségeinek felmérése a kínai piacon.

Azt viszont még mindig nem tudni pontosan, hogy kihez is került a 2008 óta csőd szélén táncoló, az államnak összesen mintegy 11 milliárd forintba kerülő Pápai Hús. A Tano Commerce Kft. mögött a Brit Virgin-szigetekre bejelentett vállalkozás van, azt mondják, hogy a Chi Fu-csoport leányvállalata. A tajvani anyacégnek sem a tulajdonosa, sem az igazgatósága nem ismert a Bloomberg adatbázisa szerint.

A cég ügyvezetője a tajvani Liu Csi-csen (Liu Chi-Jen), akinek egy másik hazai cége is van, az ingatlanokkal foglalkozó Chi Fu Investment Hungary. Azt még a Népszabadság írta meg, hogy ennek egyik vezetője Polonyi Katalin kínai szakdiplomata, aki korábban a Nemzeti Külgazdasági Hivatal főtanácsadója és az állami, eddig milliárdos veszteségeket hozó Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatóhelyettese volt.

A Tanón keresztül jóval olcsóbban vették meg a Pápai Húst, mint amire a felszámolást vezető Nemzeti Reorganizációs Kft. korábban számított: eredetileg 4,5 milliárd forintra értékelték a cégcsoport vagyonát, de az első fordulóban csak egy 110 millió forintos vételi ajánlat érkezett. A Népszabadság úgy tudja, hogy ez is a tajvani csoporttól.

A második fordulóban 3,6 milliárd forintos irányárat szabtak meg, majd júniusban elfogadták a Tano 1,1 milliárd forintos ajánlatát a pápai cégcsoportra. Akkor azt közölték: a pályázaton nyertes cég ajánlatának elfogadásával biztosítható a törvényben előírt feltételek teljesülése, a működő üzemként való értékesítés.

A húsipari cégcsoport tulajdonosi jogait gyakorló pápai önkormányzat tavaly novemberi döntésével „a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel” indította meg a felszámolási eljárást. Ezt követően a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t. 2008 óta összesen mintegy 11 milliárd forint közpénzt költöttek a gyárra, írta még júliusban az Index. Mindezt különböző hiteleken és támogatásokon keresztül, és ezeknek csak a töredéke került vissza az államhoz.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.