Még mindig kevés a kéményseprő

Ahol a katasztrófavédelem vette át a szolgáltatást, feleannyi szakember dolgozik, mint amennyire szükség lenne.

Illés József
2016. 12. 09. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb káosz kezd kialakulni a kéményseprési szektorban. Azokon a területeken, ahol júliustól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át a kéményellenőrzési szolgáltatást, megközelítőleg feleannyi szakember dolgozik, mint amennyire szükség lenne – tudtuk meg a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökétől. Vámos Csaba elmondta: a szakemberhiány miatt ma már szinte bizonyos, hogy az OKF kéményseprői az év végéig nem lesznek képesek ellátni a kijelölt területeken az alapvető szolgáltatásokat, az úgynevezett sormunkákat sem. Vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását és kötelező felülvizsgálatát. Így idén sok helyen elmarad a kémények előírt menetrend szerinti vizsgálata, amit a gáztüzelésű rendszereknél 2016 közepétől a korábbi évi egy alkalomról kétévente egyre csökkentettek. Vagyis a kormány a felére mérsékelte a kötelező felülvizsgálatok számát, de az OKF még azt sem képes elvégezni, annak ellenére sem, hogy az év végéig minden szombaton kötelező túlórázást rendelt el kéményseprő munkatársainak.

Az elnök hozzátette: az OKF novembertől a korábbi 15 megye 1835 települése helyett már 17 megye 2499 településén felel a kémények rendszeres vizsgálatáért. Ám az OKF annyira reménytelennek tartja az előírt kéményellenőrzések teljesítését, hogy sok helyen törvénysértő módon már nem is küld előzetes értesítést a vizsgálatok tervezett időpontjáról az érintetteknek.

Vámos Csaba arról is beszélt: az OKF arra készül, hogy jövőre közmunkásokból képez ki kéményseprőket. A megyénként 40-50 új szakember kitaníttatása pedig – egyénenként egy-egy millió forintos költséggel számolva – összesen 850 millió forint kiadással járhat, amit az adófizetők állnak majd. A három hónapos átképzési program jövő márciusban indulna, így az új szakemberek csak az év közepén vehetik fel a munkát. Addig marad az óriási szakemberhiány. Az elnök hozzátette: ha az OKF hallgatott volna a szakszervezetre, és júliustól átvette volna az országban dolgozó több mint 900 főből álló teljes szakembergárdát, nem csak 450-500 főt, akkor most nem lenne akkora probléma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.