Méhészeti szövetkezeteket kellene létrehozni

Szövetkezetek létrehozása és gmo-mentes védjegy segíthetné a hazai méhészeket a nemzetközi piacon.

MTI
2016. 12. 09. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István a IX. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztiválon tartott előadásában kifejtette: a szövetkezéssel a magyar méhészek ármeghatározó képessége és értékesítési lehetősége jelentősen javulna. A kormány 5 évre 150 millió forintot szán a méhészeti szövetkezetek létrehozásának támogatására.

Elmondta, az FM dolgozik azon, hogy védjeggyel jelölhessék a magyar méhészek a terméküket, jelezve, hogy gmp-mentes területről származik, ami piaci előnyt jelentene számukra. A méz mellett a húst, a halat, a tejet és a tojást is lehetne így jelölni. „A rendelet kész, a védjegy még nincs” – fogalmazott Nagy István.

Magyarországon 454 ezer hektárnyi akácerdő van, a világ akácméztermésének 80 százaléka innen származik. A magyar méz jelentős részét exportálják az Európai Unióba, az ország exportrészesedése 40 százalékos az EU-ban. Mindezek ellenére nincs ármeghatározó szerepük a magyar méhészeknek, ami összefogással, szövetkezéssel változhatna – hangsúlyozta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy az állatorvos-tudományi egyetem rektorával a napokban egyeztetett arról, hogy a jövőben az állatorvosok méhbetegségekre is szakosodhatnának, ami a méhbetegségek elleni kutatásoknak is új lendületet adna. Magyarországon nagy a méhsűrűség, ezért a méhek fokozottan ki vannak téve a betegségeknek – húzta alá.

Ismertetése szerint 2013 és 2016 között a Magyar méhészeti nemzeti program révén az ágazat szereplői évi 4,7 millió euró támogatáshoz juthattak uniós és hazai forrásból. Megkezdték a 2016–19-es program előkészítését, amelyben a termékfejlesztést és a piacra jutást is támogatnák, s a kutatásokra is több forrás jutna. Nagy István elmondta: Magyarországon több ezer családnak nyújt fő- vagy kiegészítő jövedelmet a méhészkedés; az utóbbi években a kis és közepes méhészetek intenzív, árutermelő gazdaságokká váltak.

A méhészek és a fogyasztók közötti bizalom erősítése, a termelői mézesüvegek használata és a mézlovagrendek munkája révén az évi átlagfogyasztás 30-40 dekagrammról 70-80-ra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.