Nem tragédia, ha csökken a fogyasztás

Nem feltétlenül probléma, hogy a kiskereskedelmi bővülés mostanában megtorpant.

Bodacz Péter
2016. 12. 10. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem feltétlenül probléma, hogy a kiskereskedelmi bővülés mostanában megtorpant, hiszen ez annak a jele is lehet, hogy a lakosság egyre nagyobb része a fogyasztás helyett inkább a hosszú távú, biztonsági megtakarítások felé fordul – mondta lapunknak az ING Bank vezető elemzője a nemrégiben megjelent statisztikai adatok kapcsán. A Központi Statisztikai Hivatal jelentései alapján az ipari termelés 2,1 százalékkal maradt el októberben az egy évvel korábbitól, míg a harmadik negyedéves GDP 2,2 százalékos bővülést mutatott 2015 azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom mindössze 2,6 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami jócskán elmarad a várakozásoktól.

Virovácz Péter szerint a viszonylag mérsékelt fogyasztásbővülés hátterében több tényező húzódik meg: egyrészt sokan az elmúlt években, a válság lecsengésével tudták le a tartós fogyasztási cikkek – hűtő- és mosógépek, gépjárművek – cseréjét, ami mostanra futott ki. Másrészt pedig sokan úgy értékelik, hogy a rendelkezésre álló pénzt nem a fogyasztásra költik, hanem inkább állampapírba vagy más alacsony kockázatú termékbe fektetik, s ezzel biztonsági tartalékot hoznak létre. A családi otthonteremtési kedvezmény és más ösztönzők megjelenésével ráadásul sokan lehetőséget kaptak arra, hogy belátható időn belül lecseréljék a lakásukat, vagy kirepüljenek a szülői házból, ami szintén megtakarításra ösztönöz.

Az ING Bank elemzője az ipari termelés bő 2 százalékos visszaesése, valamint a GDP mérsékelt, de stabil bővülése kapcsán megjegyezte: az eredményeket nagyon meghatározzák a nemzetközi folyamatok, de látni kell azt is, hogy a magyar termelékenység elért a határához. – A tőke beáramlása lassult, és egyre nagyobb gondok vannak a munkaerőpiacon is, ez pedig gátat szab az ipar további növekedésének. Egyre sürgetőbb lenne átállni a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására, mivel csak így maradhatunk versenyben a régió más országaival – fogalmazott Virovácz Péter. Az elemző kitért a jövő évi béremelések gazdaságra gyakorolt hatására is. Mint kifejtette, a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése jelentős bérnövekedést hoz a jobban kereső rétegeknek is.

Ezt egy-egy multi minden gond nélkül ki tudja gazdálkodni, de a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv) komolyabb problémák is lehetnek. – A folyamat önmagában nem rossz, bár biztosan lesznek olyan cégek, amelyek nem tudják megoldani, hogy magasabb fizetést adjanak, és inkább lehúzzák a rolót. Mivel azonban munkaerőhiány van, hosszú távon nem növekszik majd a munkanélküliség, ráadásul a kkv-k arra kényszerülnek, hogy ne halogassák a versenyképesség érdekében szükséges lépéseket, a digitalizációt vagy a tőkeemelést – fogalmazott Virovácz Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.