Repülőtéri vasút: egyelőre nincs világos cél

Kérdés, mi lesz a vidéki városok bekapcsolásával, s kinek kedvez a koncesszióba adás.

Bodacz Péter
2016. 12. 08. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a napokban kihirdetett, a ferihegyi vasúti fejlesztéssel kapcsolatos kormányhatározattal egy kis lépéssel közelebb kerültünk a beruházás megvalósításához, a jogszabályban rögzítettek, valamint a korábbi kormányzati megnyilvánulások egymástól lényegesen eltérő koncepciókat vetnek fel. A Magyar Közlönyben a minap megjelent kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter – Seszták Miklós – feladata, hogy jövő év május 31-ig vizsgálja meg a repülőtéri gyorsvasút személyszállítási szolgáltatásának koncesszióba adását. Azt is számításba kell vennie, hogy a koncesszióból származó bevétel miként vonható be a vasút finanszírozásába. A jogszabály emellett rögzíti, hogy szeptember végéig el kell készíteni a beruházás engedélyezési tervét és a finanszírozás ütemezését. A tervek szerint a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér kötött pályás kiszolgálását a vasútvonal – Kőbánya-Kispest és Monor állomás közötti – új, kétvágányú szakaszán átmenő vasútállomás kialakításával kell megtervezni. Az új vágányokon ingajáratok üzemelnének.

A határozat szövege szerint tehát arra kell felkészülni, hogy a főváros és a repülőtér közötti direkt járatokat nem a MÁV, hanem egy koncessziós megállapodás alapján más társaság végezné, amely részben finanszírozná is a beruházást. Ez azonban számos kérdést felvet: a lapunk által megkérdezett, neve említésének mellőzését kérő szakértő szerint ha a főváros központja és a repülőtér közötti vasúti szolgáltatás önálló lesz, akkor valószínűleg nem a MÁV tarifáival, hanem magasabb árakkal számolhatnak az utasok, ráadásul ez nem vagy csak nehezen lenne összeegyeztethető a repülőtér irányába közlekedő vasutak kínálta lehetőséggel. – Az ingajáratokra épülő modell ellentétben áll az eddig hangoztatottakkal és a vasútvonal fejlesztési koncepciójával is. Ha ugyanis átmenő vasútállomást építenek Ferihegyre, az összeköttetés pedig adott a keleti országrész irányába, akkor a debreceni, nyíregyházi, szegedi IC-k bekapcsolása volna kézenfekvő. Emellett pedig aligha férne meg egy tisztán üzleti alapon üzemeltetett, két pont közötti utasszállítást kínáló szolgáltatás, ráadásul drágábban – fogalmazott a szakértő.

A repülőtéri vasút terve hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ám a Ferihegy 1-es terminálhoz épített vasútállomáson kívül eddig semmilyen beruházás nem valósult meg. (Erre az állomásra egyébiránt ma már nincs túl nagy szükség, mivel a terminál a Malév 2012-es csődje óta nem fogad utasokat.) A beruházás ötletét annak kapcsán melegítette fel a kabinet, hogy hazánk megpályázza a 2024-es olimpiai játékok rendezési jogait.

A fejlesztési tárcánál már októberre elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, amely szerint a Kőbánya-Kispest és Monor állomás között 22 kilométeres hosszúságban megépülő új, az országos vasúti hálózatba illeszkedő kétvágányú, villamosított vasúti pályával kapcsolnák be a Liszt Ferenc repülőteret a kötött pályás közlekedésbe. A beruházás kapcsán Lázár János kancelláriaminiszter novemberben 100 milliárdos költségről beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.