Spórolhatunk januárban az áfacsökkentéssel

Az év elejei adóváltozással felpöröghet a baromfihús-fogyasztás, ám a vendéglátósok nem tudják, mitévők legyenek.

Gyöngyösi Balázs
2016. 12. 30. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes odafigyelni az újév közeledtével, hogy január 1-jétől több ágazatra is kihat az áfacsökkentés. Például érinti az élelmiszeripart, egyúttal a kereskedelmet, hogy a baromfihús és a tojás forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökken. A 22 százalékpontos áfamérséklődés révén az érintett termékek mintegy 17 százalékkal kerülnek majd kevesebbe, így már 2017 első napjaiban is joggal kérhetjük számon a kedvezményeket. Az Aldi arról tájékoztatta lapunkat, nem csupán az áfaváltozásból fakadó árelőnyt adja tovább a vásárlóknak, hanem 17 helyett minden érintett termék bruttó árát 22 százalékkal csökkenti. S az árcsökkentés nem akciós időszakra vonatkozik: az áruházlánc hosszabb távon garantálja vásárlóinak az érintett 31, kizárólag magyar beszállítóktól származó termék alacsonyabb árát. Bernhard Haider, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója a döntést úgy indokolta: a vásárlók rendkívül pozitívan reagáltak arra, hogy a 2016-os év elejétől – ugyancsak az áfacsökkentéssel szinkronban – 22 százalékkal leszállították a sertéstőkehús bruttó árát. Ennek hatására már az első néhány hétben megnőtt a kereslet a sertéshús iránt, a baromfihús esetében hasonlót remélnek a magas minőség és a legjobb ár/érték arány fenntartásával.

– A Lidl Magyarország is módosítja árait 2017. január 1-től az áfacsökkentésnek megfelelően, sőt azt meghaladóan is – közölte lapunkkal Tőzsér Judit, a társaság pr-vezetője. Mint mondta, az adóváltozás által érintett baromfihús és tojás polci árcsökkenésének mértéke legalább 22 százalék, de lesz olyan baromfi, melynek ára 25 százalékkal mérséklődik. Példaként említette, hogy a friss egész csirke kilónkénti ára 789-ről 599 forintra, a fél kilós friss csirkemellfilé 1049-ről 799 forintra esik vissza, a szintén félkilós csirkecombfilé pedig 799 helyett 599 forintba fog kerülni. A Lidl előrebocsátotta, az extrakedvezményekkel a beszállítóknak és vevőknek egyaránt szeretnének minél nagyobb mértékben segíteni. Az áruházlánc olvasatában az adóváltozás jótékony hatása, hogy növeli a keresletet, a tisztességesen működő vállalkozások számára pedig egyenlő versenyfeltételeket teremt. Több fogyhat csirkéből és pulykából az áfacsökkentés és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására, akár 5 százalékkal is nőhet a baromfihús-fogyasztás a következő év elejétől. A növekvő kereslet miatt a termelők szintén nyerhetnek az intézkedéssel, amely a szektor dinamikus fejlődéséhez és fehéredéséhez vezethet.

Kiterjed az adóváltozás az élelmiszeripar és a kereskedelem mellett a vendéglátóiparra is: január 1-től az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalma esetében 27 helyett 18 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni. Az ágazatra a mostani 9 után 2018-ban további 13 százalékpontos adócsökkenés vár, így két éven belül 5 százalékra mérséklődik az éttermi vendéglátás áfakulcsa. Még odébb van a második lépcsőfok, de így is épp elég nagy fejtörést okoz a vendéglátóknak, hogy mitévők legyenek idén szilveszterkor, amikor a december 31-én megkezdett ünnepi vacsora számláját a vendég a hajnali órákban, már január 1-jén akarja kiegyenlíteni. Érdeklődtünk több fővárosi és vidéki egységnél, ötcsillagos budapesti szálloda étterménél ugyanúgy, mint szegedi, győri kisvendéglőben, Balaton-parti fogadóban. Általános meglepetésre a többség még most is tanácstalan. Karácsony óta arra várnak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tisztázza az eddig kérdéses részleteket, ez azonban elmondásuk szerint nem történt meg. A megkérdezett tulajdonosok vagy ügyvezetők név nélkül arról beszéltek, hogy valószínűleg marad minden a régiben, az eddigi üzletmenet szerint, egészen addig, amíg a hatóság nem javasolja a 2017-es szabályok alkalmazását 2016 utolsó napján. Vagyis még az óévben megkezdett étel-ital fogyasztása esetében – ide sorolják a szilveszteri bálokat, gálákat, vacsorákat – 27 százalékos áfát számolnak a hajnali órákban is, és csak utána, január 2-től térnek át a 18 százalékos kulcsra.

A hajrában is bőséges a kínálat; aki kimozdulna otthonról, de még nem döntötte el, hol töltse el az év utolsó estéjét, nem marad le semmiről. Ahol nagy szállodák négy-öt fogásos menüt, vagy épp büfévacsorát kínálnak korlátlan bor-, sör-, üdítő-, ásványvíz- és kávékínálattal, ott a belépődíj 25-50 ezer forint is lehet fejenként. Ezeknek az exkluzív báloknak természetesen a pezsgős koccintás mellett elmaradhatatlan kellékei a revütáncosok, az élőzene és a sztárfellépő. Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk megfizetni a luxust, hasonló élményeket nem csak vidéken gyűjthetünk visszafogottabb pompa mellett fejenként 8-10 ezer forintért is. Így az élőzenéről és az éjféli menüről sem kell lemondanunk, a jelentős eltérés főként az italkínálat és a fellépők tiszteletdíja közti különbségekből adódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.