Szép számok leplezik a leszakadást

Uniós forrásokból, multik beruházásaiból és hazautalásokból működik a gazdaság. Közgazdászokkal beszélgettünk.

Bodacz Péter
2016. 12. 30. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalomban a kettészakadás jelei mutatkoznak a jövedelem és vagyon tekintetében. Van egy felső egy százalék, amely jelentős forrásokra tesz szert, miközben a társadalom jelentős része a szegénység és a nyomor közelében él. A makrogazdasági eredmények mögött rejlik az a tény, hogy a magyar nemzetgazdaság az uniós forrásokból, a multik beruházásaiból és a kivándorlók által hazautalt pénzből működik – hangsúlyozta Róna Péter. Az oxfordi egyetemen tanító közgazdász úgy véli, a nemzeti ipar, a szolgáltatási szektor, valamint a mezőgazdaság a magyar gazdaságpolitika mostohagyereke, ezen ágazatok talpra állítása egyik kormánynak sem sikerült. Mint hangsúlyozta, a multik termelik a hozzáadott érték 70 százalékát, a munkavállalók 15–17 százalékának munkájából. A magyar termelők hozzáadott értéke csekély, ráadásul ezen a téren csak nőtt a lemaradásunk: az elmúlt hat évben Romániában 23 százalékkal, Szlovákiában és Lengyelországban 11 százalékkal százalékkal nőtt a hazai hozzáadott érték aránya az ipari termelésben, míg nálunk ugyanezen idő alatt alig másfél százalékos volt az emelkedés. Róna Péter szerint egyértelműen látszik, hogy az uniós források felosztásakor nem a kkv-k helyzetbe hozására és struktúraváltásra törekszik a kabinet, hiszen az egész pályázati rendszer korrupt. 

Virovácz Péter helyzetértékelésében a fontosabb események között említette, hogy mindhárom hitelminősítő – a Fitch Raitings, a Moody\'s, és a Standard&Poor\'s – is bóvliról befektetésre ajánlottra javította hazánk besorolását. Más kérdés, hogy a várva várt befektetők egyelőre ennek ellenére sem érkeztek meg, hiszen az államkötvénypiacon érdemi fellendülés jelei nem mutatkoztak az idei évben a felminősítések után sem. Ezen a téren a 2017-es esztendő hozhat fordulatot, ami tovább kozmetikázza majd a makrogazdasági mutatókat is. Az elemző fontos pozitívumként emelte ki, hogy kedvező helyzetben van a költségvetés, és az államháztartási hiány is bőven a GDP-arányos 3 százalék alatt maradhat. Gond viszont, hogy továbbra is szinte kizárólag az uniós forrásokra támaszkodunk, a versenyszféra nem hozott beruházásokat. Virovácz Péter úgy véli, rendkívül nagy probléma, hogy a nemzetgazdaságban egyre inkább felülreprezentált az autóipar, ha ugyanis bármilyen negatív fordulat történik a világgazdaságban, az olyan fogyasztási cikkeken kezdenek spórolni az emberek, mint a gépjármű. Emlékeztetett arra is, hogy az autóipar előtt az elektronikai eszközök gyártása volt a legfőbb húzóágazat, ám a multik a válság éveiben és azt követően szedték sátorfájukat, és rövid idő alatt leépítették a magyarországi termelést, komoly gondot okozva ezzel az ágazatnak. – A régiós országok ezen a téren is jobb helyzetben vannak, hiszen bár mindenhol meghatározó a gépjárműgyártás, az egyéb iparágak is hasonló erőt képviselnek – emelte ki az ING Bank elemzője.

Pogátsa Zoltán szerint is a makrogazdasági stabilitás nagyon jól néz ki, az egyensúllyal ugyanakkor vannak bajok, amelyek a korábbi évek hibás döntéseire világítanak rá: a 2011-ben bevezetett egykulcsos jövedelemadó 450 milliárd forint kiesést jelent éves szinten, a társasági nyereségadó csökkentésével pedig további 150–170 milliárd forint fog hiányozni az államkasszából. – Nem érdemes az unortodox gazdaságpolitika sikerének elkönyvelni az eredményeket, mivel valójában a radikális neokonzervatív, új-jobboldali gazdaságpolitikát láthatunk. Az elmúlt években a szociális, egészségügyi, oktatási rendszerek alulfinanszírozásával sikerült egyensúlyt teremteni, ami óriási társadalmi kockázatokat hordoz. A relatíve magas foglalkoztatáshoz fenntarthatatlan áron jutottunk el, egyre inkább látszik, hogy a képzési rendszer leszerepelt – állítja a közgazdász, miközben kihangsúlyozza:a közfoglalkoztatási program csak konzerválja a problémát, mivel az nem párosul egy hatékony átképzési, szakképzési programmal. Szerinte ezen a téren akkora a baj, hogy ma már ez jelenti a szűk keresztmetszetet a gazdasági növekedést illetően. Pogátsa Zoltán egyedüli pozitívumként említette, hogy a kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv) a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően ma már olcsón tudnak tőkét bevonni, ami előbb-utóbb eredményeket hoz majd.  

A szakértők kitértek a foglalkoztatási helyzet, a jövedelmek és a termelékenység összefüggéseire is. Egyetértettek abban, hogy az ipar már nem tud tovább bővülni, mivel nincs szakember, miközben továbbra sem innovációs központok jönnek hazánkba, hanem még mindig a nagy mennyiségű élőmunkát igénylő feladatokat ellátó cégek. Mint kifejtették, „beragadtunk” egy 15 évvel ezelőtti gondolatvilágba, ami az olcsó munkaerőt tekintette a gazdasági növekedés zálogának. Az idén meginduló és jövőre minden bizonnyal folytatódó béremelés elindíthat egy olyan folyamatot, ami modellváltáshoz vezethet, ám a kétkezi munkánál magasabb értéket képviselő feladatok nélkül nincs esély további bővülésre.

Róna Péter mindezzel kapcsolatban megjegyezte ugyanakkor, a gond inkább az, hogy hazai cégek zöme nem tudja megvalósítani elképzeléseit, a felülről kikényszerített bérfelzárkóztatás helyett tehát inkább a versenyképesség növelését kellene elősegíteni a kkv-k mind széles körében. Virovácz Péter ehhez annyit tett hozzá, hogy a béremelés minden bizonnyal végig fog söpörni az egész gazdaságon, ám ezt a kkv-k zöme nem fogja tudni kigazdálkodni, ezért a nagyvállalatok felé megindulhat a munkaerő áramlása. Pogátsa Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelések érdemben nem befolyásolják Magyarország versenyképességét a régióban, hiszen nálunk a legalacsonyabbak a jövedelmek. Mint fogalmazott, még a fizetések megemelésével is harmadannyit fognak keresni a magyar munkások, mint német vagy francia társaik, és 30-50 százalékkal kevesebbet, mint Szlovákiában vagy Csehországban, miközben idehaza a társasági nyereségadó és az energiaárak alacsonyabbak, mint a másik két visegrádi országban. – Ha ilyen körülmények között nem tud életben maradni egy cég, arra  Nyugat-Európában is azt mondanák, hogy nem kár érte – tette hozzá a közgazdász, hangsúlyozva: nem érdemes olyan vállalatoknak teret biztosítani, amelyek csak 60 ezer forintos bérszint mellett működőképesek. Pogátsa Zoltán szerint ha a béremelés az ára a struktúraváltásnak, akkor ezt az utat kell járni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.