Szinte lehetetlen lesz hasznosítani a szélenergiát

Érdemi változtatás nélkül fogadta fogadta el az Országgyűlés a villamosenergia-törvény módosítását.

Illés József
2016. 12. 12. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés az Áder János államfő által megfontolásra visszaküldött villamosenergia-törvény módosítását, amely a jövőben csaknem lehetetlenné teszi az új szélfarmok telepítését. A képviselők 127 igen és 56 nem vokssal szavazták meg a kormányzati előterjesztést, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőműparkok építésének, használatba vételének szabályozását. Az új jogszabály a tervek szerint januárban lép érvénybe.

A változtatást a Ház első ízben október közepén fogadta el, ám Áder János államfő nem írta alá, kifogásolva, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését. Szerinte a módosítás nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását, ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével, és indokolatlan adminisztratív terheket vezet be.

A jogszabály-módosítást korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagymértékben függ a pillanatnyi időjárástól, és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell – magyarázta.

Emlékezetes: szakmai körökben is erős ellenérzést váltott ki, hogy tovább szigorítja a kormányzat a szélerőművek telepítésének a szabályait. Utoljára tíz éve, 2006-ban adtak ki engedélyt szélkerekek felállítására. Szakértők szerint a jelenlegi mintegy 330 megawattról akár 2000 megawattra is meg lehetne növelni a hazai szélkerekek áramtermelő kapacitását anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamosenergia-hálózat működése, illetve külön szabályozó erőművet kellene üzembe állítani. Magyarországon jelenleg mindössze 37 szélfarm működik, összesen 172 toronnyal.

A visszaküldött törvényjavaslatról megtartott parlamenti vita során a jobbikos Kepli Lajos azt mondta, saját köztársasági elnöküket alázzák meg a kormánypárti képviselők, és nem először fordul elő, hogy visszaküldött törvényt gyakorlatilag változtatás nélkül fogadnak el.

Az LMP-s Sallai R. Benedek egyetért a köztársasági elnök fenntartásaival. Kijelentette: a törvényjavaslat szembemegy Magyarország klímaegyezményben vállalt kötelezettségeivel. A szélerőműveknek van létjogosultságuk, és kell is lennie – hangsúlyozta, és uniós kutatást idézett, miszerint az összes áramtermelő technológia között a szélerőművek karbonkibocsátása a legalacsonyabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.