Amerika szerepére pályázik Kína

A kínai elnök beszédében a globalizáció védelmezőjeként lépett fel és a kereskedelmi háború veszélyeire figyelmeztetett.

Facsinay Kinga
2017. 01. 17. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globalizáció melletti kiállásával megadta az alaphangot a davosi 47. Világgazdasági Fórumon Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, aki kedd délelőtti nyitó beszédében a bezárkózóbb gazdaságpolitikát hirdető leendő amerikai elnöknek, Donald Trumpnak is üzent. Hszi fellépése önmagában is példátlan eseménynek számít, hiszen kínai elnök még sosem vett részt a kapitalista világelit csúcstalálkozóján. Aligha véletlen azonban, hogy erre épp most került sor, hiszen úgy tűnik, hogy a globalizáció eddigi irányítója, az Egyesült Államok épp feladni készül eddigi pozícióit. 

A Kína vezette új világrend lehetőségét felvázoló Hszi legfontosabb üzenete úgy szólt, hogy országa nyitva hagyja kapuit és reméli, hogy a több ország is nyitva hagyja az ajtaját. Kína ugyanis elkötelezett az iránt, hogy a világgazdaság szívévé váljon, amennyiben Amerika már nem kívánja ezt a szerepet betölteni. Beszédében hosszasan elemezte a globalizációt, amelynek válságáról, valamint a populista politikai irányzatok, mozgalmak és vezetők előretöréséről sok szó esik majd a január 20-ig tartó csúcstalálkozó különböző panelbeszélgetésein. Hszi véleménye szerint sokak szemében a globalizáció „Pandóra szelencéje”, de nem szabad a globalizációt okolni a világ problémáiért, mert ez nem segít megoldani a konfliktusokat. A gazdasági válságról sem a globalizáció tehet, hanem a profit hajszolása és az elhibázott szabályozás.

Szóba hozta a növekvő vagyoni és gazdasági egyenlőtlenségek kérdését is, miszerint a világ lakosságának egy százaléka rendelkezik akkora vagyonnal, mint a maradék 99 százalék. Szerinte az alapvető probléma az, hogy újra meg kell találni a növekedés hajtóerejét, amelyben nagy fontosságot tulajdonít az új iparágak és az innováció támogatásának. – Az új norma az innováción, a nagyobb átláthatóságon és a korszerűbb szabályozáson alapul majd – mondta a davosi közösségnek. „Nem okolhatunk másokat vagy futhatunk el a felelősség elől, ha akadályokba ütközünk” – tette hozzá.

Hszi határozottan kijelentette, hogy nem fogják leértékelni a jüant és nem kezdenek kereskedelmi háborúba, hiszen egy ilyen háború végén senki sem lehet nyertes. A kínai vezető egyértelműen Trumpnak címezte azt a megjegyzését, hogy a világ vezetőinek a nyitottság, az együttműködés felé kell haladniuk. „A protekcionizmusra való törekvés olyan, mint ha valaki bezárja magát egy sötét szobába. A szél és az eső ugyan kinn marad, de ugyanígy a fény és a levegő is” – fogalmazott az elnök. Arról is beszélt, hogy az 1,3 milliárd főt számláló Kína most új korszakba lép, és gazdaságuk erősödéséből az egész világ profitál. Ugyanakkor leszögezte, hogy tartják magukat a párizsi klímamegállapodáshoz, és ezt várják mindenkitől.

Persze ironikusnak tűnik, hogy a svájci kisvárosban épp a Kínai Kommunista Párt első embere tartott előadást a világelitnek a globalizáció előnyeiről, de az új időkre utal az is, hogy rengeteg ismert kínai üzletember is részt vesz a fórumon.

Köztük van Kína egyik leggazdagabb embere, a Dalian Wanda ingatlancég alapítója, Wang Jianlin és a dollármilliárdos Jack Ma, aki az Alibaba megalapításával a világ legnagyobb internetes kereskedő cégét hozta létre. Jack Ma nemrég New Yorkban találkozott Donald Trumppal, akit pénteken iktatnak be Washingtonban. Trump egyébként nem megy el Davosba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.