Az európai árak töredékéért adta el a földeket az állam

Hűbéribirtok-adományozó, klientúraépítő rendszer épül – véli Ángyán József. Külföldiek is bevásárolhattak.

Tóth László Levente
2017. 01. 05. 5:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai árak töredékéért, hektáronként alig néhány millió forintért Fidesz-alapítótag és nem kevés külföldi is földhöz jutott a Győr-Moson-Sopron megyei állami földterületek árverésén – derül ki abból az elemzésből, amelyet Ángyán József készített a Greenpeace Magyarországért Egyesület támogatásával. A második Orbán-kormány egykori államtitkára a földprivatizációs adatok kapcsán kifejtette, egy szűk kedvezményezett kör számszerűen kevés, ám európai, családi gazdasági léptékkel mérve nagy területeket szerzett magának, míg viszonylag sokan nagy számú, ám igen kicsi földhöz juthatnak csakúgy, mint ahogy ez a korábbi állami földbérleti pályázatoknál is történt.

A Győr-Moson-Sopron megyei állami földprivatizációs zárójelentés címet viselő összefoglaló szerint a meghirdetett 461, általában igen jó minőségű földdarab összesen 13 242 hektárt tett ki, egy meghirdetett parcella átlagosan 28,7 hektár. Ez a méret jóval nagyobb az országos, 20,3 hektáros átlagnál. További érdekesség, hogy a területek csaknem 55 százaléka olyan parcellákból állt, amelyek kikiáltási ára a 100 millió forintot meghaladta, ami a családi gazdaságok, a gazdálkodásból élő családok számára megfizethetetlen.

Végül 6748 hektárra akadt vevő, ám a terület kétharmadát 36 befektető szerezte meg. A spekuláns tőke így az európai 10–35 millió forintos hektáronkénti árak töredékéért, jellemzően hektáronként 1,5–2,5 millió forintért jutott kiváló befektetéshez.

Az európai mércével „potom pénzért” megszerzett földek piacra dobása belátható időn belül megsokszorozhatja a földvásárlásra fordított, befektetett tőkét. Vélhetően ez az egyik legfőbb mozgatórugója az állami földek privatizációjának – hívja fel a figyelmet Ángyán József, aki szerint nem véletlen, hogy a megyében minden ezer hektár elárverezett területből 935 hektár versenytársak, verseny és licitálás nélkül került az árverési nyertesekhez. A legnagyobb érdekeltségek feltehetően előre leosztották a területeket, így nem is licitáltak egymásra. A megyében ugyanakkor az elárverezett földek csaknem 13 százalékát külföldi vagy kettős állampolgár szerezte meg hektáronként átlagosan 2,1 millió forintért, jobbára kikiáltási áron.

További érdekesség, hogy a legnagyobb területet szerző árverési nyertesek listáját a Fidesz-alapítótagok egyike, Szajkó Lóránt és érdekköre vezeti Győr-Moson-Sopron megyében. A legnagyobb földrészlet 799 hektár, ezt a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. és a Miklósmajori Mezőgazdasági Kft. részben közös „vezérkara”, Szajkó és felesége, Szajkó Gabriella szerezték meg.

A megyében értékesítésre meghirdetett állami földterület több mint 95 százalékát összesen 76 cég, illetve magánszemély bérli. Ezek közel kétharmadát a szolnoki ügyvéd, Nyerges Zsolt, továbbá a lapunk tulajdonosához, Simicska Lajos nagyvállalkozókhoz köthető területek adják. Az érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. által 2051-ig bérelt területekről van szó. A cég minden bérbe kapott állami területét dobra verték.

Ez sem véletlenül alakult így, pontosan mutatja a föld- és birtokpolitika feudális klientúraépítő jellegét – hangsúlyozza Ángyán József, emlékeztetve az Orbán–Simicska-háborúként emlegetett konfliktus felszínre kerülésére. Mivel ez csupán klientúracseréhez vezetett, a Nyerges–Simicska-érdekeltség bérelt területeiből többségében nem helyi gazdák vásároltak. A Lajta-Hanság Zrt. árverésre bocsátott, mintegy 8400 hektár bérelt területéből ugyanakkor csupán mintegy 3 ezer hektárnak akadt gazdája, ráadásul úgy, hogy 13 hektár kivételével csak egy-egy érdeklődő akadt, aki így kikiáltási áron szerezte meg a területet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.