Fel kell pörgetni az uniós pályázatok rendszerét

Beléptünk a Lázár-terv évébe, de kevés az esély rá, hogy már tavasszal minden felhívás elérhető legyen.

Gyöngyösi Balázs
2017. 01. 03. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha még 2016 is a vetés éve volt, akkor 2017-nek már mindenképp az aratásról kell szólnia – ebben egyetértenek az európai uniós források felhasználásával foglalkozó politikusok és a pályázati tanácsadó szakemberek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter visszatérően hangsúlyozta, március 31-éig szeretnének minden pályázatot kiírni. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint három hónap alatt meg akarják hirdetni a 2014 és 2020 közt hazánk rendelkezésére álló 34 milliárd eurónyi teljes támogatási csomagot, amely a hozzá szükséges önerővel 12 billió forintos fejlesztést jelent az évtized végéig Magyarországon. A többség szerint ez valóban teljesülhet idén, de aligha az első, sokkal inkább a harmadik vagy negyedik negyedévre. Egyúttal a győztes pályázók kifizetése terén is szintet kell lépni, a tavalyi 1962 milliárd forint körüli összeg folyósítása után az új évben 2500 milliárd a cél. Bár a kormány elégedett az egyes területekért felelős irányító hatóságok, illetve az intézményrendszer teljesítményével, akad még bőven tennivaló. Sok esetben például a piaci szereplők helyett állami háttérintézmények jutnak pénzhez, a pályázati rendszer pedig a beadás és az elbírálás szakaszában is döcög.

A kormányzat egyik számonkérhető, EU-s forrásból megvalósítandó ígérete az, hogy 2018-ig az autópálya-hálózat elérje az országhatárokat, a másik pedig a kis- és középvállalkozások korábban nem látott mértékű tőkeinjekciója. Utóbbira garanciát jelenthet az a 740 milliárd forintnyi forrás, amelyet a kkv-k számára tartogat az idei év. Ebből ráadásul 580 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, 170 milliárd pedig kedvezményes hitel. A budapesti és Pest megyei cégek a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programon belül kilincselhetnek az uniós pénzért, a vidéki régiók pedig – melyek fejlettsége elmarad az uniós átlagtól – a gazdaságfejlesztési és innovációs kalapból juthatnak fejlesztési forráshoz egyebek között kapacitásfejlesztésre, innovációra, energetikára és informatikai fejlesztésre.

A pályázati tanácsadók többsége arra biztatja az ügyfeleket, hogy ha még csak öt-hat év múlva terveznének jelentősebb beruházásokat, akkor is igényeljenek európai uniós forrást már a következő két-három évben. A támogatások intenzitása jellemzően 50-70 százalék, de akadnak 100 százalékosak is, a jogosultság nagyban függ a földrajzi elhelyezkedéstől és a beruházás céljától. Érdekes kérdéseket vet fel a fővárosi cégek hátrányos megkülönböztetése a támogatásoknál. Ha ugyanis az ország vállalkozói térképét vetjük össze a gazdaságfejlesztési forrásokkal, nagy aránytalanságra bukkanunk. A cégek vidék-főváros aránya hozzávetőleg 60:40 százalék, a pályázható támogatási összegeké pedig nagyjából 95:5 százalék. Így nem csoda, hogy aki teheti, régióhatárt lép át, de ez csak a szolgáltatócégek számára valós opció.

Szakértők szerint a 2017-es pályázati portfólióban 3 és 500 millió forint között gyakorlatilag bármekkora projekthez szerezhetnek forrást a cégek, a legnépszerűbb telephelyfejlesztési pályázatokból például finanszírozni lehet az új épületek, úgymint műhelyek, raktárak építését. Az eszközbeszerzés magába foglalja a gépek, gyártósorok, szerszámok, a nehézgépek, a földmunkagépek vásárlását is, az energetikai felhívások pedig felölelik a napelemek, napkollektorok mellett a fűtéskorszerűsítést és a geotermikus energia hasznosítását. Jó néhány lehetőség kínálkozik az újévben az informatika területén is, az infokommunikációs és mobilfejlesztésekből akár a netáruházak is profitálhatnak. Ezeken a tematikus pályázatokon kívül hangsúlyos lehet még 2017-ben a falusi turizmus, a kutatás-fejlesztés, a piaci megjelenés, az iparjog és a munkahelyi képzések támogatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.