Még üzemel pár palóckeres bolt

Áru és fűtés is alig van az üzletekben. A cég közben folytatja a tárgyalásokat a hitelezőkkel.

Horváth Attila
2017. 01. 18. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is üzemelteti néhány boltját a csődeljárás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. A salgótarjáni székhelyű cégről megírtuk, hogy szeptember 23-án rendelte el a csődeljárást a Balassagyarmati Törvényszék, január elején meghosszabbította a fizetési moratóriumot a bíróság, így Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója folytathatja a tárgyalásait a hitelezőkkel áprilisig. Ha nem jutnak megállapodásra, akkor a céget felszámolják.

A csődeljárás előtt még 1300 embert alkalmazó Palóc Nagyker a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként nyolcvan boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta. A 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele 15-15 milliárd forint, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

– A még mindig működő boltokban alig van áru. Beszállítók természetesen már régen nem érkeznek, a raktáron lévő készletek nagy részét akciósan eladták. Így némi tartós élelmiszer mellett alkohol és vegyi áruk kaphatók még – mondta lapunknak Demeter László, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára.

Mint megírtuk, a cég augusztus óta tartozik az alkalmazottak fizetésével, decemberig töredéküknek adott egy-két havi elmaradt bért, másoknak a pénzük 20 százalékát. Nemrég azonban felajánlották, hogy a boltosok közös megegyezés után távozhatnak, ami után kéthavi bérüket fizetik ki.

– Az emberek jelentős része természetesen elfogadta a pénzt, mert nem volt más választásuk, valamiből élelmet kellett venniük. Ha nem írják alá, akkor megint hónapokat várhattak volna – mondta Demeter László. Hozzátette, a még működő boltokban alig megy a fűtés, a dolgozók az irodákban ülnek egész nap, ott tudnak fűteni. Az épületek nagy részében egyébként alig éri el a 10 fokot a hőmérséklet. A titkár úgy tudja, 17 boltot szeretne megtartani a Palóc Nagyker, a többit azonban szeretné értékesíteni. Abban az esetben azonban, ha kap megfelelő ajánlatot, hajlandó megválni a többitől is.

Demeter László elmondta, levelezést folytatott a cég ügyvezető igazgatójával, Varga Sándornéval, aki 1991-ben az alapítók között volt. A titkár felhívta a figyelmet, a vállalkozás a kialakult speciális helyzetben szinte semmilyen törvényi előírást nem tartott be, legfőképpen azokat, amelyeket a munka törvénykönyve egyik paragrafusa előír. Ilyen a jóhiszemű, tisztességes együttműködés, tájékoztatási kötelezettség, a méltányos mérlegelés kötelezettsége és az aránytalan sérelemokozás tilalma. Varga Sándorné a levelében a dolgozókat hibáztatta a kudarc miatt. Az ügyvezető szerint sokan többek között nem jelentették be, hogy másodállást vállaltak, nem közölték, hogy táppénzre mentek, nem vették fel a munkát, amikor átvezényelték őket más boltba, nem voltak elérhetők telefonon állásidő alatt. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet fordítanak a bérek kifizetésére.

A titkár szerint természetesen a munkavállalók is hibázhattak, éppen azért, mert nem kapnak világos, jogszerű felvilágosítást. Hangsúlyozta, állásidő alatt sem kell telefonon rendelkezésre állni, és működik Magyarországon posta. Másik helységbe az „átvezénylés” a legtöbb esetben a munkáltató egyéb intézkedése hiányában történt. Kérdés, mivel kellene eljutnia a kijelölt helyre a munkavállalónak, miután hónapokig nem kapott bért, és eladósodott, s nem volt miből fizetnie az esetleges utazás költségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.