Tavaly sem nőttek az árak

Bár az emberek többsége nem ért ezzel egyet, az adatok azt mutatják, hogy csak 0,4 százalékkal drágult az élet.

Wiedemann Tamás
2017. 01. 13. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikák szerint tavaly egész évben 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, azonban az év utolsó hónapjában már nagyot ugrott az infláció. Ezzel lényegében azt lehet mondani, hogy 2014 óta – legalábbis a hivatalos adatok szerint – nem drágult az élet Magyarországon. Volt, amiért többet kellett fizetni tavaly. A legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4 százalékkal emelkedett, az egyéb cikkekért 2,2, a háztartási energiáért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet kellett fizetni. A Központi Statisztikai Hivatal most közölt adatai szerint decemberben már három és fél éves csúcsra gyorsult az infláció, miután a fogyasztói árak 1,8 százalékkal emelkedtek az elmúlt év hasonló időszakához képest. Idén pedig bőven 2 százalék felett lehet az áremelkedés üteme.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az új év eleje gyökeres változást hozhat, az infláció akár meghaladhatja a 2,5 százalékos szintet is a következő hónapokban, nagyrészt a tovább erősödő bérnyomás miatt. Az idei évre az ING 2,5 százalékos átlagos fogyasztóiár-emelkedést vár, felfelé mutató kockázatokkal.

Úgy tűnik, hogy a Magyar Nemzeti Banknak idén – bár az infláció a jegybanki 3 százalékos cél alatt marad – le kell mondania a forint árfolyamának gyengítéséről. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a forint árfolyama túl gyenge. Szakérők szerint a hazai gazdaság fundamentumai alapján 295-300 forintos euróárfolyam lenne a reális egyensúlyi állapot. Szerintük ezek a fundamentumok, mint a beáramló uniós támogatások, a folyó fizetési mérleg egyensúlya, a felminősítések, a gazdaság növekedése, a jó fiskális politika és a csökkenő adósságráta mind-mind erősebb forintárfolyamot indokolna, ha a jegybank nem gyengítené a forintot. Az árfolyam azonban azért nem tud visszaerősödni erre a szintre, mert az MNB folyamatosan lazít a monetáris politikáján, amely forintgyengüléssel jár.

Mint ismert, a jegybanki devizatartalékból komoly bevétele van a Matolcsy György vezette MNB-nek, mivel a tartalékok bekerülési költsége alacsonyabb, mint a jelenlegi euróárfolyam, vagyis a központi bank bevételre tesz szert. Ebből az árfolyamnyereségből tudott több mint 200 milliárd forintot az általa létrehozott alapítványoknak adni. Ebből költöttek a Pallas Athéné alapítványok milliárdokat ingatlanokra, műtárgyakra, és kötöttek különböző támogatási szerződéseket, illetve vásároltak állampapírokat. Ebből kiindulva az MNB-nek érdeke lehet a forint árfolyamának gyengén tartása, amely egyébként az exportra termelő nagyvállalatoknak is extra bevételt jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.