A nyugati világ kritikusabb az atomenergiával szemben

A nukleáris létesítményektől ma még sokan félnek Európában, az atom jövője azonban megkérdőjelezhetetlen.

Stier Gábor
2017. 02. 22. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nukleáris energiatermelés ma a költségeket tekintve versenyképes a fosszilis nyersanyagokon alapuló technológiákkal, és gyorsul az innováció az ágazatban. Egyebek közt ilyen következtetésre jutott a Lloyd’s Register brit tanácsadó cég, amely Technológiai radar – Nukleáris perspektíva címmel adott ki jelentést. Az anyag részben az ágazat szereplőinek véleményén, részben pedig a közműcégek, terjesztők, üzemeltetők és berendezésgyártók csaknem hatszáz szakemberének a megkérdezésén alapul. 

A válaszokból egyebek közt az derül ki, hogy ha a reaktorok teljes életciklusára eső kiadásokat vesszük figyelembe, akkor az atomenergetika az egyik legolcsóbb az energiatermelési ágazatok közül. Azt is megállapították, hogy a nukleáris technológia a jövőben még sokáig része lesz a klímaváltozás okozta problémák megoldásának, és – bár bizonyos országokban komoly gondot okoz elfogadtatni a közvéleménnyel – „a belátható jövőben” az atom az energiamix egyik fontos alkotóeleme marad, írja a dokumentumról készült összefoglalójában a World Nuclear News című atomenergetikai hírportál.

Az elemzés egyebek közt rámutat, hogy a szakmai körökben csak SMR-ként emlegetett kis teljesítményű moduláris reaktorok – amikor megjelennek – a vártnál kisebb hatást gyakorolnak majd az ágazatra. Csak bizonyos területeken lehet rájuk szükség, a megépítésüket lehetővé tevő technológiák azonban komoly változásokat hozhatnak. A szakemberek egyszersmind azt is remélik, hogy az új anyagok megjelenése – beleértve a reaktorok építéséhez használtakat és az új üzemanyagokat is – lendületet ad a nukleáris szektornak, amitől jelentős javulás várnak az atomhulladék-kezelésben is. Az elemzés ugyanakkor azt is kimutatja, hogy a nukleáris létesítmények telepítése sokkal kritikusabb kérdés Európában és Észak-Amerikában, mint Ázsiában, és hasonló a helyzet akkor is, amikor az atomlétesítményeket el kell fogadtatni a közvéleménnyel.

Bátorítónak nevezte a jelentés tartalmát Alasdair Buchanan, a Lloyd’s Register energiaügyi igazgatója. Szavai szerint vannak bizonytalanságok a nukleáris ágazat fejlődésének irányával kapcsolatban, ám már nem arról van szó, hogy „legyünk-e”, hanem hogy „hogyan legyünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.