Kiszolgáltatottak a magyar méhészek

Az importtermék letöri az árakat az EU-ban. Nem tudni, miért van megint Klenáncz-termék az Aldiban.

Tóth László Levente
2017. 02. 01. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül ajánlja a magyar méhészeknek Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, hogy hozzanak létre méhészeti szövetkezeteket. Erre a miniszterhelyettes szerint azért lenne szükség, mert a szövetkezéssel a méhészek ármeghatározó képessége és értékesítési lehetőségük jelentősen javulna. A kormány egyébiránt öt év alatt 150 millió forintot szán a méhészeti szövetkezetek létrehozásának támogatására.

Kérdés, mikor alakulnak az első ilyen szövetkezetek, de még inkább talány az, hogy eddig miért nem alakultak ilyen szervezetek. Összefogás nélkül ugyanis a magyar méhészek elég kiszolgáltatott helyzetben vannak. Fekete József, a Magyar Méhészek Országos Egyesülete (OMME) általános elnökhelyettese lapunknak elmondta: továbbra is áramlanak az Európai Unióba a gyenge minőségű, elsősorban ázsiai import mézek, amelyeket az unióban kevernek össze más mézekkel, és a szabályok betartása mellett úgy hozzák őket forgalomba, hogy a címkén „EU-s és nem EU-s mézek keveréke” áll. Ezekkel a mézekkel korábban Magyarországon is gond volt: lapunk is beszámolt róla, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) leszedte a polcokról azokat, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak. A 25-35 ezer tonna közötti magyar méztermelés 70-80 százalékát azonban exportálják, méghozzá elsősorban az Európai Unióba (EU). Ez azt jelenti, hogy a magyar méhészeknek elsősorban az európai piacon kell versenyezniük a gyenge minőségű, ugyanakkor nagyon olcsó importmézekkel.

Olcsóbb lett a méz

A magyar méhészek tíz esztendeje nem zártak annyira rossz évet, mint tavaly. A csapadékos időjárás miatt a repce- és az akáctermés lényegesen kevesebb lett az előző évinél. A kisebb termés ellenére a méz ára kevesebb mint a fele annak, mint két éve: kilogrammonként 600 forint körüli a vegyes, illetve 1100 forint körüli az akácméz nagybani felvásárlási ára, míg tavalyelőtt 2000 forintot is adtak egy kilogramm akácmézért. A méhészek átlagosan 1500 forintos árral már elégedettek lennének, a kilogrammonkénti önköltség ugyanis 700 forint feletti. A fent említett 600 forintos felvásárlási ár tehát csak veszteséget termel.

Úgy hírlik, az FM már dolgozik azon, hogy védjeggyel jelölhessék a magyar méhészek a terméküket, jelezve, hogy az GMO-mentes területről származik. Kérdés, hogy ez mire jó, amikor – mint az OMME elnökhelyettesétől megtudtuk – a mézet általában hordóban, ömlesztve viszik ki külföldre. Ez egyfelől a magyar méhészek kiszolgáltatottságára utal – azt bizonyítva, hogy ha akarnának, sem tudnának kisebb kiszerelésben külföldre eladni –, másfelől arra, hogy a mézet sokszor a rosszabb minőségű import állományjavítójaként is használhatják tőlünk nyugatra, azaz keverhetik.

Fekete József szerint a jelenleg 70 dekagrammos egy főre jutó magyarországi mézfogyasztást rövidebb távon egy kilogrammra, később magasabbra is lehetne emelni. A magyar méhészeknek ugyanis nagyon sokat jelentene egy elkötelezett hazai piac. A szakember elmondása szerint ugyanis a külföldi és a belföldi üzletláncokba majdhogynem lehetetlen bekerülni a mézekkel, hiszen az elaprózottan működő méhészek nem tudnak rendszeresen nagy mennyiséget beszállítani, nem beszélve a polcpénzről és egyéb feltételekről. Az egyes mézcsomagoló cégeknek jóval könnyebb teljesíteni ezeket.

Lapunk megkérdezte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.-t: mi az oka annak, hogy üzleteikben kizárólag Klenáncz-mézet lehet vásárolni a Klenáncz Józsefet érintő korábbi botrányok ellenére? A társaság közölte: beszállítóikat minden évben tenderkiírás keretében választják ki. Állítják, olyan szállítókkal dolgoznak együtt, akik biztosítani tudják a magas minőségű termékeket és a kedvező árat. Az állandó kínálatukban megtalálható mézek mindegyike rendelkezik Magyar Termék tanúsító védjeggyel, garantálva a termékek származását. A Klenáncz-mézek minősége kapcsán további kérdéseket tettünk fel, de az újabb megkeresésre már nem reagált a cég. Ahogyan az Európai Bizottság sem tájékoztatott lapzártánkig arról, mi az eredménye azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket – a magyar méhészek korábbi uniós szintű tiltakozásának eredményeként is – az importmézek kapcsán indított az EU. Ezekről ugyanis egy ideje semmi hír.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.