Megegyeztek Görögország nemzetközi hitelezői

A hitelezők remélik, hogy a Nemzetközi Valutaalap továbbra is részt vesz a görög válság rendezésében.

MTI
2017. 02. 20. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Görögországnak hitelt nyújtók tanácskozása eredményeképpen a reformokat ellenőrző szakértők csoportja azzal térhet vissza Athénba, hogy áttekintse az eredményeket a felülvizsgálat lezárása érdekében – közölte Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter. Hozzátette, bízik abban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is részt kíván venni a görög adósságrendezésben annak ellenére, hogy nem teljesen ért egyet az eurócsoporttal az adósságcsökkentést és a költségvetési célokat illetően.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke az értekezlet előtt elmondta: áttekintik, hogy miként halad Görögország makrogazdasági kiigazítási programjának végrehajtása, külön kitérve a második felülvizsgálat lefolytatását célzó tervekre. Aláhúzta, Görögország lényegesen előrelépett a reformok bevezetésében, az euróövezeti pénzügyminiszterek ma azt vizsgálják meg, hogy ezek az intézkedések elégségesek-e ahhoz, hogy a reformokat ellenőrző szakértők visszatérhessenek Athénba.

Görög válság, szakadék felé gördülő csőd

Minden érdekelt tisztában van vele, hogy a „gördülő csőd” fenntartásának semmi értelme. Egyetlen kiút van: az adósság legalább háromnegyedének elengedése, amit egy olyan adósságrendező és konszolidáló lépéssorozatnak kell követnie, amelyben az euróövezet valamennyi tagállama részt vesz – írta Torba Tamás a Magyar Nemzetben

Hozzátette, Görögország jó és pozitív lépéseket tett, a görög gazdaság erősödik, ugyanakkor még többet kell tennie makrogazdasági kiigazítási programjával kapcsolatban. Athénnak komolyan kell vennie a program főbb elemeit, amelyek között szerepel a költségvetési fenntarthatóság helyreállítása, a pénzügyi stabilitás biztosítása, a növekedést és a munkahelyteremtést elősegítő reformok végrehajtása, valamint a kormányzati szektor modernizálása.

Dijsselbloem kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap pozíciója nem változott. A valutaalap részt kíván venni a kiigazítási programban, ha egyetértésre jut az euróövezeti pénzügyminiszterekkel a görög adósságteher csökkentésének mértékéről és az Athéntól megkívánt gazdasági célokban.

A harmadik görög gazdasági kiigazítási program 2015 augusztusában indult el, és a tervek szerint 2018. augusztus 20-ig tart. A program keretében nyújtott legfeljebb 86 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást az Európai Stabilitási Mechanizmus biztosítja. A program általános célja annak elérése, hogy Görögország fenntartható növekedési pályára térjen vissza. Görögországnak középtávon a hazai össztermék (GDP) 3,5 százalékának megfelelő elsődleges költségvetési többletet kell megcéloznia. Ezt elsősorban költségvetési reformok, az adókijátszás elleni küzdelem és ezzel egyidejűleg a kiszolgáltatott csoportok megfelelő védelme révén kell megvalósítania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.