Szabadulnak a beteg hitelektől a bankok

Felgyorsul a nem fizető hitelállományok felvásárlása.

Hajdú Péter
2017. 02. 23. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan az idén és jövőre is folytatódik a bankok nem fizető lakossági hitelállományának intenzív leépítése – hangzott el a Deloitte mai sajtóbeszélgetésén. Bíró Balázs a cég portfólió-kezelési tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere arról beszélt, hogy a vállalati nem fizető hitelek értékesítése a tavalyi évben már veszített a lendületéből, a lakossági szegmens iránti befektetői érdeklődés viszont már az elmúlt évben is emelkedőben volt, s a Deloitte ugyanerre számít idén és jövőre is. Ennek eredményeként 2018-ban várhatóan teljesen kitisztulnak a banki mérlegek.

A Magyar Nemzet kérdésére a szakember elmondta, hogy várakozásaik szerint az idén és a következő évben egyaránt mintegy félmilliárd–félmilliárd euró értékű nem fizető hitelállománytól szabadulnak meg a bankok. A gyenge minőségű hitelállomány leépítésében több tényezőnek volt szerepe. A gazdasági kilábalás, a GDP-növekedés ütemének emelkedése növelte a lakosság és a vállalatok fizetőképességét. Ezt a hatást erősítette az is, hogy magára talált az ingatlanpiac, s jelentősen csökkent a munkanélküliség. Arra is fölhívta a figyelmet, hogy a felvásárlási kedv emelkedéséhez a makrogazdasági tényezők közül legerőteljesebben a munkanélküliség csökkenése járul hozzá, ezzel ugyanis nőnek a vállalkozások és magánszemélyek bevételei, azaz egyértelműen javul fizetőképességük.

A szakértő magyarázata szerint, amíg korábban a régióban jelenlévő alapok aktivitása a bizonytalan gazdasági kilátások miatt volt kisebb, addig 2014 után először a vállalati, majd tavalytól a lakossági állományok iránt is megnőtt az érdeklődés. Segítette ezt, hogy megszűnt a kilakoltatási moratórium, s így egyre kelendőbbek a nem fizető lakossági hitelállományok is. Kérdésre válaszolva Bíró Balázs azt is elmondta, hogy a forintosítást követően az egykori devizahitelesek által a hitelintézetek ellen indított perek nem gátolják a beteg hitelállomány felvásárlását, mert a jogi eljárások csak igen kis részét képezik a felvásárolt portfóliónak. De jelentős hatása volt erre az ingatlanpiaci változásoknak is, hiszen az ingatlanárak emelkedésével – különösen a gazdaságilag jelentős körzetekben, például a fővárosban és az agglomerációban – egyre csak nőtt a hitelfedezetként megterhelt ingatlanok értéke és ára. Ez pedig azt jelenti, hogy csökkentek a bedőlt hitelekkel kapcsolatos kockázatok: egyszerűbbé vált az adósokkal való megegyezés is, hiszen kisebb lett a kölcsön fedezetlen hányada.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.