Szovjet technológiát kínálunk az oroszoknak

A szakértő szerint hiú ábránd hosszú távon építeni az orosz exportra.

Hajdú Péter
2017. 02. 02. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szijjártó Péter miniszter úr által felsorolt lehetőségek a magyar gazdaság szempontjából is apró tételek, amelyek mindegyike az egykori szovjet technológiai örökségen alapul. Az egyiptomi vasúti tender tipikus példája ennek. Nagyon jó, ha összejön az üzlet – feltéve, hogy az egyiptomiak úgy döntenek –, de erre az elavult technológiára, amit húsz év múlva már senki nem keres, nem lehet a jövőt építeni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák András, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének Oroszország-szakértője.

– Azzal is tisztában kell lenni, hogy a magyar gazdaságnak nem túl nagy szeletét adja az orosz gazdasági kapcsolat: még a csúcson is csak a teljes export 3,5 százalékát jelentette Oroszország, most pedig valahol két százaléknál tartunk. A kölcsönös befektetések szintje is rendkívül alacsony. Az is tény, hogy a magyar export kétharmada multinacionális cégeken keresztül zajlik. Például a jármű-elektronikai termékeket a Mercedes és az Audi szállította, vagy korábban a Nokia telefonkészülékekbe építve jutott el a fejlett technológia az orosz piacra – tette hozzá.

– Jó hosszú a miniszter úr által említett lista, melyet valószínűleg minden tárgyalást követően fel lehet sorolni, de nagyon kis jelentőségű tételekről van szó, ami az általános trenden nem változtat. Arról a trendről van szó, amelyet leginkább a kereskedelem 2014-es összeomlása jellemez. Ezt a magyar kormány előszeretettel varrja a szankciók nyakába, ami részben igaz is. De azzal is tisztában kell lenni, hogy az összeomlás a szankciók nélkül is törvényszerű volt. Az orosz gazdaság ugyanis nagyban függ az olajártól, ami ebben az időszakban esett, s ezt fejelte meg a strukturális lassulás – elemezte a magyar–orosz kapcsolatokat a közgazdász.

Deák András arról is beszélt, hogy az orosz piac adottságaiból fakad a sérülékenység, ezért nagyon volatilis: egyszer nagyon fölfut, időnként pedig jön a visszaesés, mint három évvel ezelőtt. Tudomásul kell venni, hogy ilyen az orosz piac, amelyen nem lehet változtatni. Ezt tudatosítani kellene a döntéshozókban is. Olyan felfutásra, amilyen a kétezres évek elején volt, mostanában nem lehet számítani. Minden arra enged következtetni, még ha véget is vetnek a szankcióknak, akkor is legfeljebb stagnálásra lehet számítani az orosz gazdaságban, feltéve, hogy nem lesz ismét 150 dolláros olajár, bár még akkor is kérdéses lehet a felfutás.

– Összefoglalva el lehet mondani, hogy hazánk mélyen az unióba integrált gazdaság, lehet ennek enyhítésére törekedni akár a keleti nyitással is, de nagyon nehéz lesz ezen változtatni – foglalta össze a lényeget Deák András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.