A forint és hazánk is leértékelődött

Még mindig nem érte el a magyar gazdaság a válság előtti teljesítményét.

Wiedemann Tamás
2017. 03. 08. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem múlt el nyomtalanul a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság, bár már kevesebbet hallani róla, a krízist még mindig nem heverte ki a hazai gazdaság. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a „Magyarország jobban teljesít” szlogen mögött a forint árfolyamának durva leértékelése és az európai uniós támogatások állnak. A kormányzati gazdaságpolitika boszorkánykonyhájában tehát semmilyen szerkezeti reformot nem „főztek ki”, ami szakértők szerint később – az uniós források elköltése után – még vissza fog ütni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölte a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi eredményét. Ez mutatja meg, hogy mennyivel nőtt a magyar gazdaság egy adott időszakban az előző szakaszhoz képest. A KSH kiigazított adatai szerint 1,8 százalékos volt a bővülés üteme tavaly éves alapon, a kormány 2 százalékot kommunikál. (Ez azonban csalóka, hiszen ha eggyel több munkanap van egy évben, mint egy másikban, az összehasonlíthatatlanná teszi a többi időszak eredményeit. A statisztikusok ezért használják előszeretettel a kiigazított számokat, vagyis hazánk esetében az 1,8 százalékos GDP-növekedést). Ez forintban kifejezve azt jelenti, hogy a GDP tavaly 35 ezer milliárd forint volt, vagyis ennyi érték jött létre a hazai gazdaságban, lényegesen több, mint a válság kirobbanása előtti utolsó békeévben, amikor 27 ezer milliárd forint volt a hazai GDP.

Euróban kifejezve ugyanakkor csak 2015-ben érte el Magyarország a válság előtti szintet, miután ebben az évben 109,7 milliárd euró volt a GDP, kicsit magasabb, mint a 2008-as 107,7 milliárd euró. Dollárban még mindig nem értük utol magunkat. A bruttó hazai termék 2008-ban 157,6 milliárd dollár volt, a tavalyi GDP pedig az amerikai devizában kifejezve csupán 121,2 milliárd dollár.

Ezekből a számokból is jól látszik, hogy amit nem tehettek meg az eurót használó görögök, sikeresen használta a magyar kormány: elértéktelenítette a hazai devizát. A forint árfolyama a 2008-as viszonyokhoz képest az euróval szemben 25 százalékkal gyengébb, a dollárhoz képest még drasztikusabb az értékvesztés: 68 százalékkal ér ma kevesebbet a hazai deviza amerikai dollárban kifejezve. A forint leértékelése egyfajta mesterséges versenyképesség-javítást jelent. Segíti az exportot, hiszen a magyar gazdaságban megtermelt árut vagy szolgáltatást külföldre szállítva devizában fizetik ki a vevők. A 25 százalékos forintgyengülés ugyanennyit hoz a konyhára kivitel esetén, tehát ennyivel többet kap az exportra termelő magyar vállalat. Persze ebből leginkább a Magyarországon jelen lévő multinacionális cégek profitáltak. Egy-egy nemzeti deviza árfolyamának gyengítése rövid távon egyébként bevett szokás a közgazdaságtanban, hosszú távon azonban fenntarthatatlan. A hazai gazdasági „csoda” másik lába az Európai Uniótól érkező támogatások elköltése. Ezeknek a hatalmas összegeknek a hatására – hétévente mintegy 8 ezer milliárd forint – nőtt a magyar GDP. A KSH friss számaiból látszik, hogy tavaly ciklusváltás volt, a 2007–2013-as uniós finanszírozási időszak forrásai 2015-ben kifutottak. Az új, 2014–2020-as finanszírozási ciklus támogatásai először idén érkeznek nagyobb összegben a gazdaságba. Emiatt volt ilyen alacsony, 1,8 százalékos a növekedés tavaly. A részletesebb adatokból az is kitűnik, hogy az Orbán-kormány alig hajtott végre szerkezeti reformokat a magyar gazdaságban, nem költött jelentős összegeket az oktatásra, a képzésre, a hazai kis- és közepes cégek (kkv-k) megerősítésére, béremelésre, ami ma már visszaköszön a szakképzett munkaerő elvándorlásában, a szakemberhiányban és a kkv-szektor beruházási kedvének visszaesésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.