Brüsszellel ijesztget a kormány

Nem az Európai Unió, hanem a magyar állam akadályozza meg a további rezsicsökkentést.

Illés József
2017. 03. 29. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi szükség arra, hogy a kormány megvédje az Európai Unióval szemben a rezsicsökkentést, Brüsszelnek ugyanis nem áll szándékában támadni. Csak a kormányzat igyekszik azt a hamis látszatot kelteni, hogy hadakoznia kell az EU-val a hazai energiaárak leszorítása érdekében.

Ezzel ugyanis növelni próbálják a családok fenyegetettségérzetét, miközben maga a kormány tartja évek óta mesterségesen magasan a hazai áram- és földgáztarifákat – nyilatkozta lapunknak a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Jávor Benedeket annak apropóján kérdeztük meg, hogy a napokban Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára bejelentette: a kormány készen áll a rezsicsökkentés megvédésére, és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció során megkérdezik erről a magyar embereket is.

Az államtitkár közölte: a tavaly novemberi, Tiszta energiát minden európainak elnevezésű program azt mutatja, hogy Brüsszel egyre több ügybe akar beleszólni, és az egyik ilyen az energiaárak meghatározásának módszertana. A csomag kilátásba helyezi, hogy nem lehet szabályozott áron szolgáltatni az elektromos áramot a fogyasztóknak, ami lényegében a rezsicsökkentés betiltását és az eddigi eredmények lenullázását jelenti – állította. Aradszki András nyomatékosította: fontos, hogy nemzeti hatáskörben maradjon az áram árának meghatározása. Úgy fogalmazott: bízik benne, hogy értelmezhető, a kormány álláspontját támogató válaszokat kapnak a nemzeti konzultáció során, hiszen a magyar emberek mindennapi életét közvetlenül érintő kérdésekről van szó.

Jávor Benedek szerint az újabb konzultáció megint csak egy költséges színjáték lesz, miután a kormányt valójában nem érdekli az emberek véleménye, csupán politikai hasznot remélnek a kormánypártok a már sokszor megismételt komédiától. Brüsszel pedig hosszabb távon valóban azt szeretné elérni, hogy a valóságtól elrugaszkodott hatósági árakat a tényleges költségeken alapuló energiatarifák váltsák fel az EU-ban. Ám ezzel párhuzamosan az uniós bizottság az úgynevezett energiaszegénység felszámolására is intézkedéseket tervez. Ennek keretében pedig az a célja, hogy a rászoruló háztartások támogatáshoz jussanak, a jómódúak viszont ne kapjanak indokolatlan kedvezményeket. Jelenleg ugyanis némely uniós tagországokhoz hasonlóan idehaza is az történik, hogy a kormányzat által megszabott egységes áram- és gázdíjak a sok energiát fogyasztó, esetenként pazarló családokat juttatják több kedvezményhez, míg a takarékosabbak és a szegényebbek kevesebb kompenzációt kapnak. A politikus hozzátette: a kormányzatnak bőven lett volna alkalma az utóbbi két évben az időről időre beharangozott újabb rezsicsökkentésekre, ha komolyan gondolta volna. Amint arról beszámoltunk: a gáz és az áram esetében egyaránt 20-30 százalékos díjmérséklésre lett volna mód a lakosság körében az utóbbi években, ha a kormányzat hajlandó lett volna piaci alapú árképzésre. Csakhogy a kormány már több mint két éve nem mérsékelte a háztartási energia díjait. Emiatt az állami energiaszolgáltatóknál az elmúlt években akkora összegű, több tízmilliárd forintos „luxusprofit” halmozódott fel, amelyről a kormányzat által a túlzott haszonszerzés miatt bírált „energiamultik” még csak nem is álmodhattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.