Célkeresztben a sajtok és a felvágottak

Az elemzők inkább választások előtti taktikázásnak, semmint komoly eredménnyel járó tervnek tartják a legfrissebb áfacsökkentési terveket.

Horváth Attila
2017. 03. 21. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kis kavarodást okozott az agrártárca vezetője minapi kijelentésével, miszerint a tartós tej áfája előreláthatólag nem, de egyes sajtféleségek és a felvágottak forgalmi adója is öt százalékra csökkenhet a jövőben. Erről az RTL Klub Híradójának beszélt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A szándék fogyasztói szempontból mindenképpen üdvözlendő – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő ágazati elemző. Egy átlagos kétgyermekes magyar családnak tavaly még csak mintegy 120 ezer forintot kellett alapélelmiszerre költenie havonta, idén azonban – a különféle élelmiszerek drágulása miatt – ehhez már 160 ezer forintra van szükség. A korábbi áfacsökkentések hatására ugyanis magára talált például a nyerstej- és a sertéspiac, így a termelőknek kifizetett árak növekedtek. Ám a feldolgozók is emelték az áraikat, a kereskedők pedig ezt továbbadták a fogyasztóknak. A kormány tehát végül a sertéstartóknak, termelőknek segített az áfacsökkentéssel, nem pedig a fogyasztóknak, ahogy hangoztatta. Éppen ezért az elemző inkább választások előtti taktikának, mintsem komoly eredménnyel járó tervnek tartja a legfrissebb áfacsökkentési terveket.

A húságazat részéről – szintén név nélkül – arra emlékeztették lapunkat, hogy a miniszter által említett „felvágottaknál”, illetve egyéb hústermékeknél érdemes lenne előre tisztázni, milyen hústermék kerülhet be a kedvezményes áfakörbe: mi a helyzet a „jó magyar kolbásszal”, a Rákóczi-szalámival vagy a téliszalámival. Hiányzik ugyanis az egységes szempontrendszer annak eldöntéséhez, hogy egy szalámi egyben is felvágottnak számít-e vagy csak felkarikázva. – Egyértelművé kell tenni, mi számít felvágottnak, mire vonatkozhat az öt százalék áfa. Vannak előre csomagolt, egyben lévő termékek, és olyanok, amelyek csak a hentespultnál kaphatók – mondta lapunknak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette, ha nem adnak pontos besorolást, akkor könnyen abba a helyzetbe juthatunk, mint az éttermi áfacsökkentésnél az év elején, ahol azóta is rengeteg a félreértés, bizonytalan, hogy mikor 5 és mikor 27 százalékos a kulcs. 

A sajtok kapcsán arra hívták fel a figyelmünket, hogy az áfacsökkentés vonatkozhatna még a Karaván sajtra, illetve az úgynevezett lágy sajtokra is, nem beszélve az ömlesztett sajtokról, amit a gyerekek szívesen fogyasztanak. Egy dietetikus szakértő azonban arra mutatott rá, hogy az ömlesztett sajtok hizlalnak a legjobban, ezért ezek fogyasztását nem kéne áfacsökkentéssel, államilag támogatni. A „nemzet egészsége” érdekében a hústermékek vonatkozásában is inkább az egészségesebb sonkát részesítené előnyben a dietetikus, nem pedig a zsírdarabokkal teli kolbászt, szalámit vagy egyéb felvágottakat.

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.