Egyelőre nem terjed a laptoptilalom

Az európai repülőtereken maradnak a jelenlegi biztonsági előírások.

Bodacz Péter
2017. 03. 27. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a légipiacot átrendezné, vagy az európai légi forgalomban is szigorítanák a biztonsági előírásokat az után, hogy az Egyesült Államok, majd az Egyesült Királyság a hétvégén bevezette a laptoptilalomként elhíresült szabályt a Közel-Keletről érkező járatok esetében. A két ország által foganatosított szigorítás lényege, hogy néhány közel-keleti járat utasai nem vihetnek fel a fedélzetre okostelefonnál nagyobb infokommunikációs eszközöket, mivel a készülékek akkumulátorai alkalmasak lehetnek arra, hogy bombát rejtsenek el bennük. A hatóságok közlése szerint a fedélzeti tiltás a táblagépekre, a DVD-lejátszókra, a laptopokra és az e-könyv-olvasókra terjed ki. Nagy-Britannia tilalma az Egyiptomból, Törökországból, Libanonból, Jordániából, Tunéziából és Szaúd-Arábiából induló járatokra vonatkozik, míg az Egyesült Államok további országokat – Marokkót, az Egyesült Arab Emírségeket, Katart és Kuvaitot – is fölvett a listára.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője a Magyar Nemzet megkeresésére kifejtette: sem az Egyesült Államok, sem pedig Nagy-Britannia légiforgalmi biztonságot felügyelő szervei nem jelezték, hogy a szigorúbb előírásokat európai repülőterekről érkező járatokra, illetve légitársaságokra is kiterjesztenék. Szavai szerint Észak-Amerikában és Európában közel megegyező, rendkívül szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelniük a légikikötőknek, amelyeket Ferihegyen az Országos Rendőr-főkapitányság szavatol. Ugyanakkor az előírások eltérhetnek a világ más részein, ami kockázatként jelenik meg a célállomásokon. Ennek jele, hogy a közel-keleti desztinációkról Amerikába, illetve Nagy-Britanniába érkezők abban az esetben is teljes átvizsgáláson esnek át, ha el sem hagyják a repülőteret, hanem átszállnak. A telefonnál nagyobb informatikai eszközökre vonatkozó tilalom tehát ezeknek az óvintézkedéseknek a sorába illeszkedik. Hardy Mihály szerint ugyanakkor aligha elképzelhető, hogy az érintett kiindulópontok között említhető Dubaj vagy Doha repülőterein ne volna kellően szigorú az ellenőrzés.

A szigorítás, bár sok utasnak rendkívül nagy kényelmetlenséget jelent, nem tekinthető ok nélkülinek: tavaly februárban a Daallo Airlines szomáliai légitársaság egyik utasszállítójának fedélzetén robbant laptopba rejtett bomba. A detonáció következtében kiszakadt a gép oldala, egy ember – a támadó – életét vesztette. Néhány hónappal korábban szintén egy orosz repülőgép fedélzetére juttatott pokolgép okozta 224 ember halálát Egyiptom fölött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.