Közelebb kerülhetünk Vietnamhoz

Csütörtökön mintegy nyolcvan magyar és tíz vietnami cég folytat kétoldalú tárgyalásokat Budapesten.

MTI
2017. 03. 23. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója a csütörtöki magyar–vietnami üzleti találkozón elmondta: főként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a járműipar, a környezetipar, az infokommunikáció, az infrastruktúra-fejlesztés, az energetika és az egészségipar területén működő vállalkozások vesznek részt a fórumon. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy a szakmai esemény lehetőséget teremt arra, hogy minél több magyar cég jelenjen meg az egyik legígéretesebb délkelet-ázsiai exportpiacon. Hozzátette, hogy a kétoldalú külkereskedelmi termékforgalom az utóbbi években is ígéretesen bővült, 2015-ról 2016-ra például mintegy 10 millió dollárral.

Az MNKH vietnami irodája 2014 óta működik, s a közeljövőben egy újabb képviselet nyílik, ami további lendületet adhat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősödésének. A kereskedőház irodái egyebek között piaci információk biztosításával, a magyar vállalkozások aktív kiajánlásával, illetve exportpartnerek és üzleti lehetőségek közvetítésével segítik elő a magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára ismertette, hogy Magyarország hatvannégy éve ápol diplomáciai kapcsolatokat Vietnammal, ezek azonban most válnak igazán intenzívvé. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations) tartozó országok között Vietnam Magyarország negyedik legfontosabb export- és ötödik legfontosabb importpartnere. A kétoldalú áruforgalom 2016-ban mintegy 40 százalékkal 200,3 millió dollárra emelkedett, a magyar export 13,2 százalékkal 76,1 millió dollárra bővült.

Az államtitkár jelezte, hogy több szerződést is aláírnak pénteken a magyar–vietnami gazdasági vegyes bizottság ülésén, egyrészt az iparkamarák között, valamint az élelmiszerbiztonság és az agrártudományok területén. Hozzátette: Magyarország több projektet is befejezett már Vietnamban: 2008-ban például 35 millió euró értékben, 2009-ben pedig 60 millió euró értékben született segélyhitel-együttműködés, amelynek keretében lezárult Közép-Vietnamban egy vízmű-, valamint egy népesség-nyilvántartó projekt, valamint jelenleg is folyamatban van egy onkológiai kórház létesítése. 2017 elején pedig a két ország képviselői aláírtak egy 440 millió euró értékű pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló keretmegállapodást.

Az EU és Vietnam közötti, 2012-ben indult kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban a KKM tájékoztatott: jelenleg a megállapodás szövegének jogi felülvizsgálata zajlik, amely a tervek szerint 2017 áprilisában zárul le. A várhatóan 2018-ban hatályba lépő megállapodás a Vietnam számára fontos export termékek – egyebek között textil, lábbeli, élelmiszer –, illetve bizonyos szolgáltatások vonatkozásában ösztönözheti a vietnami vállalati jelenlét kiépítését az EU-országokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.