M4-es autópálya: úgy tűnik, csak blöffölt a hatóság

Nincs nyoma a Közbeszerzési Hatóság által emlegetett jogsértéseknek.

MN
2017. 03. 27. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly áprilisban jelentette be a Közbeszerzési Hatóság, hogy különböző gyanúokok miatt vagy fél tucat ügyben büntetőfeljelentést tett az illetékeseknél. Néhány nap múlva  nevezték meg az M4-es autópálya-projektet, ahol súlyos visszaéléseket és offshore cégeket találtak – írja az Átlátszó. A portál megszerezte a Közbeszerzési Hatóságtól (KH) a feljelentésre vonatkozó adatokat, melyből az derül ki, hogy blöfföltek: az Európai Bizottság által megfogalmazott kartellgyanú ellenére a 100 milliárdos projektben valójában nem találtak semmit.

A KH elnöke, Rigó Csaba áprilisban még az Átlátszó megkeresésére azt írta, „ az Ön által kért adat nem a Közbeszerzési Hatóság kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó adat, továbbá nem közfeladatának ellátásával összefüggésben (hanem tevékenysége folytán) keletkezett, ezért az nem minősül a Közbeszerzési Hatóság vonatkozásában közérdekű adatnak.”

Az Átlátszó panaszt tett, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) december 8-i állásfoglalása felszólította a KH-t, hogy 8 napon belül adja ki a kért dokumentumokat.

A KH elnöke december 15-i válaszában már részletesen leírta, mikor, milyen okok miatt tettek feljelentést, csak épp a lényeget nem árulta el: arra nem tért ki, hogy ki ellen. Újabb levélben kérték tehát az érintettek megnevezését, ám az elnök azt írta:

„Hatóságunk közreműködésével tett büntető feljelentések az érintettekre levonható következtetést nem tartalmazó személyes adatok nélküli másolatát előre egyeztetett időpontban, személyes megjelenése esetén az illetéktörvényre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint tudjuk átadni Önnek.”

Későbbi levelében a KH elnöke már csak a költségtérítésre koncentrált: álláspontja szerint a 14 darab feljelentés beszkennelése, illetve a személyes adatok kitakarása a „munkaerőforrás aránytalan igénybevételével jár”, ezért 13 080 forint költségtérítést állapít meg.

A portál utalt, a kért dokumentumokat végül – egy év hadakozás után – megküldték.

A megismert feljelentésekből azonban végül többek között az derül ki, hogy a KH egyetlen esetben sem tett feljelentést a közbeszerzési szabályok megsértése miatt:

Egy esetben éri el a milliárdos nagyságrendet a közbeszerzés értéke: a KH gyanúja szerint a Swietelsky vezette konzorcium mint generálkivitelező csúnyán lehúzta a megrendelő Semmelweis Egyetemet a Korányi-projektben, mert az átalánydíjas szerződésben előírtaknál gyengébb minőségű anyagokat használtak fel. A Swietelsky Magyarország Kft. – Hőszer-Trade Kft. közös ajánlattevők nettó 6 586 817 001 forint értékű ajánlattal nyerték el a megbízást.

„Hogy mik lehettek azok az »újabb és súlyosabb visszaélések«, amelyekről a tavalyi nyilatkozat beszél, a megismert dokumentumokból nem derül ki, hiszen az öt darab, az M4-eshez kapcsolódó feljelentés közül háromnak fiktív székhelycím-bejelentés az oka (adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása), egy alvállalkozó megsértette a számvitel rendjét, egy alvállalkozó alvállalkozója pedig a gyanú szerint trükközni próbált a számlákkal. Ez utóbbi két ügyet egyébiránt a NAV ellenőrei tárták fel, de valamiért a KH is úgy érezte, feljelentést kell tennie. Más problémát az M4-es közbeszerzései körül a KH ezek szerint nem talált” – szögezi le az Átlátszó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.