Magyarország is küzdhet a Tesla óriásgyáráért

A tervezett beruházás értéke 5 milliárd euró lehet, és 17 ezer embernek adhatna munkát.

MNO
2017. 03. 11. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portfólió kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta, hogy a folyamatban lévő befektetői tárgyalásokról nem tudnak tájékoztatást adni, ugyanakkor sok érvet felsoroltak amellett, hogy miért lenne alkalmas helyszín Magyarország. A gyárért egyébként Svédország és Litvánia is küzd.

A KKM érvelése szerint a magyarországi járműipar területén a két fő fejlesztési irány az önvezető autók, illetve az elektromobilitás. Az előbbi esetben már most is van két olyan nagy német vállalat, amely Magyarországra mint a k+f tevékenység központjára tekint ezen a téren, a Thyssenkrupp és a Bosch – írták.

A tárca szerint az elektromobilitás terén is már több referenciával rendelkezik Magyarország. Több beruházási folyamat zajlik jelenleg is: a Samsung SDI-gyárat létesít Gödön, amely akkumulátorok előállítását végzi a jövőben elektromos autókhoz, a világ legnagyobb elektromosbusz-gyártója, a kínai BYD pedig gyártóüzemet létesít Dél-Komáromban. Ezek a cégek befektetési döntéseikkel jó referenciaként szolgálnak a jövőbeni beruházóink számára – írta a minisztérium.

A KKM azt is kiemelte, hogy államigazgatási szinten a Jedlik Ányos-terv foglalkozik az e-mobilitás elterjesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység támogatásával, az elektromos autózás infrastruktúrájának jelentős iparfejlesztési potenciált hordozó bővítésével, valamint a projektek finanszírozásának elősegítésével. Az önvezető gépkocsik számára már építettek egy tesztpályát Zalaegerszegen, ezenkívül támogatják az elektromos töltőállomásokat és az elektromos autók vásárlását is.

Az is kiderült, hogy milyen kedvezményeket, milyen pénzügyi támogatásokat tudna biztosítani a kormány annak érdekében, hogy meggyőzze a Teslát arról, hogy nálunk építse fel a gigagyárát.

A kabinetnek lehetősége van a beruházók számára támogatást nyújtani, az EU által szabályozott regionális támogatási térkép alapján nagyvállalatok esetén maximum ötvenszázalékos mértékig. Ezeket a támogatásokat vagy készpénztámogatásként, vagy társaságiadó-kedvezményként adja a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.