Az áfacsökkentés ellenére továbbra is elmarad a pincérek bére az átlagtól – tudtuk meg Várnai Zsuzsannától, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnökétől, miután a Blokk.com gazdasági portál is felhívta a figyelmet erre a problémára. A Blokk.com számításai szerint januárban az éttermi dolgozók bére havi bruttó 159 ezer forint volt, miközben a nemzetgazdasági átlag a fizikai dolgozók körében 194 ezer forintra rúgott. De nem jártak jobban a vendégek sem, mert lenyelték az adómérséklést a vendéglősök, és még a forgalmuk is csökkent – éves szinten két százalékkal – januárban. Mint ismeretes, az év elejétől már nem 27, hanem 18 százalékos áfával adózik a vendéglátás, de az adóteher csökkentése okozta „nyereséget” az éttermek egyelőre nem adják tovább, inkább a bérek rendezésére fordítják. – Az ágazat 50 százaléka szakmai minimálbérért dolgozik. A januári kötelező, 25 százalékos minimálbér-emelést, úgy tűnik, sikerült kigazdálkodniuk a munkáltatóknak, de a fizetések még így is alacsonyak. Tavaly a bruttó keresetek átlagosan hét-nyolc százalékkal emelkedtek, a mi ágazatunkban azonban mindössze 2,9 százalékkal nőttek. Most ígéretet kaptunk arra, hogy a munkáltatói szövetségek, a szakszervezetek és a kormány április 1-jétől szigorúan ellenőrzi, hogy mindenhol megemelték-e a béreket. Fontos azt is megvizsgálni, hogy a dolgozókat nem tették-e át kevesebb fizetésért 4-6 órás munkakörbe, miközben valójában teljes munkaidőben dolgoznak. De el kell kerülni a bértorlódást is: ha valaki eddig valamivel többet kapott a minimálbérnél, arra nem vonatkozott a fizetésemelési kötelezettség, de joggal háborodhat fel, ha emiatt utolérik a minimálbéresek. Rajta tartjuk a szemünket a problémán, az áfacsökkentés következő ütemének – jövőre öt százalék lenne a terhelés – ugyanis az a feltétele, hogy valóban nőjenek a bérek az ágazatban – mondta Várnai Zsuzsanna.
– Az üzletek jövedelmezősége sem javult, hiszen a forgalmi adó mérsékléséből származó többletet a legtöbb helyen a bérekre, illetve kisebb mértékben a fejlesztésekre fordították. A szakemberhiány a legnagyobb kihívás, szükség van a bérek emelésére, hogy meg tudjuk tartani a kollégákat. Az éttermi és szállodai árak drasztikus emelése jelenleg még nem opció, így az áfacsökkentés az egyik legfontosabb elem a sok összetevős mechanizmusban – közölte lapunkkal a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Könnyid László hozzátette, a szektoron belül 2018-tól várható erőteljes bérnövekedés, a 180 ezres bérminimum és az öt százalékra csökkenő éttermi áfa miatt. Szerinte a szakemberhiány miatt biztosra vehető, hogy a felszabaduló pluszforrást a fizetések emelésére fordítják az ágazat szereplői, hiszen nem lesz más választásuk.