Messziről bűzlik a szocialisták ingyengyógyszer-koncepciója

Nem lehet több kampányfogásnál és a nyugdíjasoknak tett hangzatos ígéretnél az MSZP elképzelése.

Kovacsik Ágnes
2017. 03. 24. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ostoba, demagóg, politikai lépés az MSZP elképzelése, amely ingyenessé tenné a hatvanöt év felettiek számára a háziorvosok által felírható gyógyszereket – mondta a Magyar Nemzet portálnak Pogátsa Zoltán. A közgazdász szerint ha a szocialisták elképzelése széles egészségügyi koncepcióba illeszkedne, akkor lenne létjogosultsága, így viszont nem más, mint kampányfogás.

„A szocialisták elképzeléséről messziről bűzlik, hogy a fideszes rezsicsökkentés ellenanyaga kíván lenni” – véli Pogátsa. Hozzátette: ahelyett, hogy tisztességes megélhetést jelentő nyugdíjat adnának az embereknek – amely sokkal fontosabb lenne –, megpróbálnak jól csengő kijelentéseket bedobni a köztudatba. Természetesen lehet támogatásokat adni a rászorulóknak, amennyiben megalapozott koncepció szerint teszik, és ismertek az elképzelés részletei, a finanszírozás elemei – vont mérleget a közgazdász.

Nagy kérdés az is, miből finanszíroznák a szocialisták a nyugdíjasok fülének tetsző kampányígéretet. Szakmai program nélkül ugyanis nehéz megbecsülni, hogy az elképzelés mennyire terhelné meg a költségvetést. Molnár Gyula pártelnök azonban bizakodó, szerinte az ingyengyógyszer „alig félstadionnyi” kiadást jelentene évente, számításaik szerint ugyanis „akár húszmilliárd forint alatt is maradhat” a költsége. Könnyű azonban hangzatos ígéretekkel csábítani a nyugdíjasokat mindaddig, amíg nem nekik kell beteljesíteni az ígéretet.

Pogátsa szerint az MSZP azzal csapja be a nyugdíjasokat, hogy nem dolgoz ki széles egészségügyi programot, miközben azt sejteti, hogy az ingyengyógyszer valamiféle megoldás lenne, miközben az egészségügy problémája ennél sokkal bonyolultabb.

Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár úgy véli, a szocialisták ezzel a javaslatukkal önellentmondásba keveredtek, mert szembemegy a „Fizessenek a gazdagok” kampányszlogenjükkel. Jelen esetben ugyanis az MSZP homogén masszaként tekint a nyugdíjasokra, holott a kép ennél sokkal árnyaltabb. Kincses azzal egyetért, hogy a rászorult rétegeknek segíteni kell a gyógyszerkiadás fedezésében, ám a szocialista javaslat az összes nyugdíjast támogatná, nemcsak a rászorultakat.

Mivel az egészségügyi állapot és a felírt gyógyszerek az életkorral általában arányosak, és a nyugdíjasok között relatíve több a szegény, tény, hogy a nyugdíjasok egy tekintélyes rétegének komoly problémát jelent a gyógyszer kiváltása, és ezzel a problémával foglalkozni kellene – hívta fel ugyanakkor a figyelmet a volt államtitkár. De Kincses Gyula szerint az igazi probléma a szegénység, és nem a nyugdíjasstátus, épp ezért lett volna üdvözlendő egy olyan elképzelés, amely a nyugdíjszelvény helyett inkább a jövedelemhez kötné a támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.