Mézadatbank létrehozását javasolják a méhészek

Így szorítanák vissza a hamis készítményeket.

MTI
2017. 03. 10. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet vezetője kifejtette, hamisnak tekinthető minden olyan méz, amit nem méhek gyűjtöttek vagy amiből az emberi beavatkozás bármit elvett. Ezek a termékek a valódi méznél gyengébb minőségűek, de mivel nem károsak az egészségre, az Európai Unió sokáig nem foglalkozott megfelelő szinten a problémával. Hozzátette, általában nem az európai mézzel van probléma, a hamisítványokat többnyire az évi 200-250 ezer tonnányi, EU-n kívülről behozott készítmény között találják.

A szakértő szerint a legtöbb problémát az import 60 százalékát adó ázsiai termékek okozzák, amiket méz és hamisítványok összekeverésével készítenek és rendkívül olcsón, kilogrammonként 1,5-2 euróért árulnak. A kifogásolt termékek visszaszorításához a vizsgálatok folytatására, az import méz fokozott ellenőrzésére és egy olyan mézadatbank létrehozására volna szükség, amely nyilvántartaná a valódi mézek pontos összetételét, és amelyik készítmény nem ilyen, arról tudható, hogy hamisítvány, és nem kerülhetne forgalomba – mondta Bross Péter.

Az idei, szokatlanul kemény télről a szervezet vezetője elmondta, hogy a rendkívüli hideg egy egészséges méhcsaládnak nem árthat, hiszen az északi országokban hosszabb teleket is túlélnek. A negatív környezeti hatásoknak kitett méheket viszont jobban sújtja az időjárás, ezért a magyarországi méhcsaládok 30-40 százaléka elpusztult a januári hidegben, de a régió többi országában is hasonló a helyzet – tette hozzá.

További cikkek a témában:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.