Monsanto-ügy: ködösít az agrártárca

Csak egy strómannak van nyoma a génmódosított vetőmagjairól is ismert multi által megvett bábolnai földeknél.

Tóth László Levente
2017. 03. 24. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint tévesen tájékoztatott az agrártárca arról, hogy hány közvetítő megjelenésével jutott hozzá egy számára fontos bábolnai földterülethez az amerikai Monsanto óriáscég – amely nálunk elsősorban génmódosított vetőmagjairól ismert – hazai leányvállalata. A Magyar Nemzet által megszerzett tulajdoni lapok alapján ugyanis nem igaz az az állítás, hogy 2013-ban három különböző helyi gazdának adta el a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) azokat a földeket, amelyek mostanra a Monsanto Hungária Kft.-hez kerültek. Lapunk csak Bernáth István bábolnai földművelőt találta meg egyedüli vevőként, aki néhány éve a magyar államtól épp azt a három darab háromhektáros parcellát vette meg, amely a Monsanto nagyigmándi üzemének tőszomszédságában helyezkedik el. A cég már korábban meg szerette volna szerezni ezt a területet, mert bővíteni kívánta vetőmagüzemét, de az NFA-tól nem kapott erre lehetőséget. Bernáth Istvántól viszont igen: a földműves a parcellákat 2015 elején összevonta, a területet átminősíttette, amelyből végül kivett telephely, udvar és géptároló, illetve parkoló lett, majd e gondos előkészítés után eladta a multinak. Erre utal legalábbis, hogy a Monsanto Hungária Kft. került széljegyre tulajdonosként a volt állami termőföld tulajdoni lapján. Azt nem tudni, hogy a földműves mennyiért jutott hozzá és mennyiért adta el az időközben feltehetően alaposan felértékelődött földet.

Az állami terület botrányos kijátszása kapcsán Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő több alkalommal is írásbeli kérdéssel fordult az illetékes Földművelésügyi Minisztériumhoz, a tárca egyebek között ezt válaszolta: „ 3 ingatlan 3 különböző helyben lakó személy részére került értékesítésre, így nehéz azt állítani, hogy a helyi gazdák nem tudtak a földvásárlási lehetőségről. [ ] Az NFA részéről immár 4 éve lezárt, összesen alig 10 hektár állami földet érintő ügyben, ahol 3 különböző helyi gazda lett tulajdonos, nem lehet jogszabálysértést találni.” Ám – mint fentebb írtuk – nyoma sincs három vevőnek, csak egynek. Előfordulhatott, hogy három különböző személy vételi ajánlatot tett a három ingatlanra, és Bernáth István elővásárlási jogával élve elhappolta előlük mindhármat, de a minisztérium kifejezetten „3 különböző helyi gazda tulajdonosról” írt a válaszában. (Az esetlegesen törölt tulajdoni lapokat csak az ingatlan tulajdonosa kérheti ki.) A jobbikos képviselő mindenesetre lapunk értesülése szerint a napokban újabb írásbeli kérdéssel fordul az ügyben az agrárminiszterhez.

Lapunk is tisztázni szeretne néhány dolgot a furcsa tranzakció kapcsán, hiszen a magyar állam károsodhatott. Így kíváncsiak vagyunk egyebek között arra, hogy a volt állami vagyon ilyen jellegű „átjátszása” miatt indít-e a szaktárca vizsgálatot. Ha igen, mikor, ha nem, miért nem? Amennyiben a vizsgálat jogsértést talál, megsemmisíti-e az FM az adásvételt, vagy inkább kiáll az eddig a kormány által mumusnak beállított, ugyanakkor Magyarország vetőmag-előállításában és -exportjában jelentős tevékenységet végző Monsanto mellett? Eddig nem kaptunk választ egyetlen kérdésre sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.