Nagyobb inflációra számít a jegybank

Drágulás és gazdasági növekedés, ez mind a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésébe.

Hajdú Péter
2017. 03. 28. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban várt 2,4 százalékos infláció helyett ma már 2,6 százalékos pénzromlásra számít az idei évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki a nyilvánosságra hozott márciusi inflációs jelentésből. Jövőre, illetve az azt követő évben egyaránt három százalékra becsüli a pénz elértéktelenedésének ütemét az MNB. A nemzetközi elemzők, mindenekelőtt a JP Morgan szakemberei előzetesen arra számítottak, hogy az egyéves infláció hamarabb eléri a jegybank által meghatározott 2-4 százalékos tűrési sáv háromszázalékos közepét, mint arra az MNB számít. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a sáv felső határát is átlépi a pénzromlás mértéke. Ez utóbbi egyezik a jegybanki számításokkal.

A bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó előrejelzésen nem változtattak a magyar jegybank illetékesei. Eszerint idén 3,6 százalékos, jövőre egy tized százalékponttal magasabb, azaz 3,7 százalékos, 2019-re pedig 3,2 százalékos gazdasági bővülésre lehet számítani a magyar gazdaságban.

Az inflációs várakozásokkal szemben nem változtatott a 0,9 százalékon álló jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ülésén. Ez nem okozott meglepetést, hiszen elemzők úgy vélik, a jelenlegi szintről tovább már nem fog csökkenteni a jegybank. Sőt, inkább azzal számolnak, hogy lassan inkább az emelés kerülhet szóba. Ez utóbbira azonban ebben az évben még nem számítanak, inkább 2018-ban kerülhet sor erre. A mostani döntés része az is, hogy nem változtattak a kamatfolyosón, annak nagyságát továbbra is a mínusz 0,05 százalékos egynapos betét és az alapkamattal megegyező, egyhetes betét 0,9 százalékos mértéke határozza meg.

A délután három órakor kiadott jegybanki közlemény egy dologban azonban mégis csak okozott meglepetést, ugyanis a vártnál nagyobb mértékben, 500 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017. második negyedév végén fennálló állományát. A jegybank mostani döntésével szemben szakértők arra számítottak, hogy az MNB jelenlegi legfontosabb eszköze, a három hónapos irányadó eszközének korlátozására ismét sor kerülhet ugyan, de nem a közölt mértékben. A Portfoliónak nyilatkozó piaci elemzők azt várták, hogy a bankrendszer likviditását befolyásoló eszköz március végére előirányzott 750 milliárd forint mértékét június végére 600 milliárd forintra korlátozzák majd.

 A JP Morgan szakemberei közelebb jártak az igazsághoz, ők ugyanis azzal számoltak, hogy a várt konszenzusnál 75 milliárd forinttal nagyobb mértékben, 225 milliárd forinttal csökkenti majd a jegybank a három hónapos betét maximális összegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.