OECD: Veszélyben a világgazdaság fellendülése

Szerényen gyorsul a világgazdaság növekedése, de a bővülés kockázatoknak van kitéve.

MTI
2017. 03. 07. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világgazdaság növekedésének üteme szerényen gyorsul, de a fellendülésre fenyegetést jelentenek a növekvő protekcionizmus, a pénzügyi sérülékenységek, az eltérő kamatpályák miatti potenciális kilengések, valamint a pénzpiacok és a reálgazdaság összhangjának hiánya miatti kockázatok – ez derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közzétett időközi gazdasági előrejelzéséből.

A párizsi székhelyű szervezet szakértőinek becslése szerint idén a világgazdaság 3,3 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal növekedhet a 2016-ban elért 3 százalék után. Az előrejelzés nem változott a legutolsó, novemberben kiadott jelentéshez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a világgazdaság bővülésének üteme továbbra sem éri el a pénzügyi és gazdasági világválságot megelőző két évtized 4 százalék körüli átlagát.

Nőtt a bizalom, de a fogyasztás, a beruházások, a kereskedelem és a termelékenység gyenge maradt, miközben a múlthoz képest lassú a gazdasági növekedés, az egyenlőtlenségek pedig fokozódnak. Mint az utóbbi években mindig, az OECD felszólította a költségvetési mozgástérrel rendelkező országokat, hogy hatékony fiskális intézkedésekkel ösztönözzék a keresletet a világgazdasági növekedés megerősítésének céljából.

A növekedésre az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a protekcionizmus, amely számos, a kereskedelemtől függő munkahelyre gyakorolhat hatást. Több feltörekvő gazdaságban, mindenekelőtt Kínában, az egyik legnagyobb veszély a viszonylag magas eladósodottság és a magánhitelezés gyors növekedése, míg egyes fejlett országokban az ingatlanok árának gyors emelkedése ad okot aggodalomra – mutattak rá az elemzők.

Catherine Mann, az OECD főközgazdásza kiemelte: a gazdasági nacionalizmus nagyon megjósolhatatlan elem, mert „nem tudjuk, hogy a nyelvezetből mit ültetnek át a politikába”. – Fontos, hogy a világpiacok nyitottak és átláthatóak maradjanak a tőke, az áruk és a szolgáltatások előtt – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök a tavalyi választási kampányban azt ígérte, hogy kereskedelempolitikáját kizárólag az amerikai érdekek vezérlik majd, az amerikai munkahelyek védelmének érdekében védővámot vet ki a kínai és mexikói importcikkekre. Bár nem csak Washington használja a nacionalista retorikát, az OECD becslései szerint az amerikai importköltségek 10 százalékos növekedése átszivárog a gazdaságba és végső soron 15 százalékkal emeli meg az exportköltségeket.

Az OECD által vizsgált országok közül Indiában lehet a legnagyobb gazdasági növekedés, idén 7,3 százalékos. Aztán következik Kína 6,5 százalékos, az Egyesült Államok és Kanada 2,4 százalékos, majd Németország 1,8 százalékos növekedéssel. A legrosszabb helyzetben Brazília van, ahol stagnálhat idén a gazdaság, jövőre viszont 1,5 százalékkal bővülhet. Az eurózóna gazdasági növekedése idén és jövőre egyaránt 1,6 százalékos lehet: az idei adat nem változott, a jövő évit viszont 0,1 százalékponttal rontották a novemberi előrejelzéshez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.