Ujjal mutogatunk a multikra, amelyek nem feltétlenül ugyanazzal az összetétellel dobják termékeiket a magyar piacra, mint tőlünk 500 kilométerre, az áraknak viszont kevésbé nézünk utána. Másrészt itthon a fogyasztói tudatosság sem áll magas szinten, a nagy cégek szidásán túl pedig nem sokat teszünk azért, hogy ez változzon. Ugyan nem az élelmiszeriparra, illetve a táplálkozásra vonatkozik, de mindenképpen jelzésértékű a Szinapszis 2015-ben készült egészségértés-kutatása, amelyből kiderül: Magyarországon minden második embernek nem megfelelő az egészségértési szintje. Ez a képesség a lakosság alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy helyes döntéseket hozhassunk az egészségünkkel, egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban. Bár más terület, de ennek hiánya az élelmiszerekkel kapcsolatos dilemmákat is meghatározza, a tisztánlátást pedig a kormányzati kommunikáció sem segíti.
Erre az egyik legjobb példa az, ami a tojással kapcsolatban történik – csak hogy ne beszéljünk egyből komplexebb termékkörről. Ez esetben a kilónkénti ár fontosságát mindennél jobban hangsúlyozzák, mintha ez az érték határozná meg a minőséget. A hírekben mindig kiemelten szerepel, hogy ez teszi lehetővé a termékek összehasonlítását, meg sem említve azt, hogy az elsődleges különbség az állattartási technológiában rejlik, az árra elsősorban az nyomja rá a bélyegét. A fogyasztó nem jár magától értetődően jobban, ha azért teszi kosarába a ketrecben tartott tyúk tojását, mert az 5 forinttal olcsóbb az alternatív tartásban nevelt szárnyasénál, illetve lényegesen kevesebbe kerül, mint a bio. Bár az ár sokaknak nyilván kereteket szab, de könnyen megeshet, hogy az olcsóbb termékkel végül anyagilag is rosszabbul jár. (Olcsó húsnak )
– A tojás fő értéke a fehérjetartalom, állati eredetű fehérje lévén pedig a tojás teljes értékű fehérje, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Tartásmódtól függetlenül alacsony a kalóriatartalma is, emiatt energiaszegény étrendbe is javasolható. A beltartalmi érték, tápérték tehát típustól függetlenül azonos, a tartásmód inkább az ízre és a színre van hatással – mondja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Innentől kezdve viszont kérdés, kinek mennyire éri meg ezért többet fizetni. Ebből a szempontból az áruházak kínálata mindenképpen jelzésértékű: sok helyen a választékot ötféle gyártó ötféle ketreces tojása jelenti, illetve azt, hogy a rengetegféle ketreces mellé mutatóban kiraknak pár alternatív tartásból származó tojást. És a helyzet sajnos az, hogy a többség a tartásmódot meg sem nézi, a dobozokat az ár alapján emeli le a polcról, legföljebb azt ellenőrzi, nincs-e bennük törött darab.