Van, ahol jól hasznosul az állam pénze

Róna Péter szerint a szigorú norvég szabályozás segíti az ottani jegybankot a jövedelmező gazdálkodásban.

Hajdú Péter
2017. 03. 02. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvető különbség a magyar és a norvég szabályozás között, hogy amíg az északi államban törvény rögzíti, pontosan mely szervezet és mire költheti az állami befektetési alap pénzét, addig nálunk ez hiányzik – nyilatkozta lapunknak Róna Péter közgazdász. Annak kapcsán kérdeztük a szakembert, hogy egy tegnapi hír szerint a norvég állami befektetési alap tavaly 6,9 százalékos hozamot ért el. Az alapot a vonatkozó norvég törvények szerint az ottani nemzeti bank igazgatótanácsa kezeli, tevékenységét pedig a parlament ellenőrzi. – Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank alapítványaival kapcsolatos tevékenysége mögött nincs semmiféle törvény. Erre a hiányosságra a jegybank előző felügyelőbizottsága is felhívta a figyelmet – hangoztatta a közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013–2015 közötti ingatlanvásárlásaival foglalkozó felügyelőbizottsági jelentés is a jogszabályi háttér hiányosságaira hívta fel a figyelmet. A dokumentum szerint nem egyértelmű a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjait szolgáló ingatlanvásárlásoknak, illetve az azokat követő alapítványi juttatásoknak a megítélése, mert a társadalmi felelősségvállalás közvetlenül nem vezethető le a hatályos jegybanki törvényből. – Sem az alap-, sem az egyéb feladatok között nincs olyan, amely társadalmi felelősségvállalást várna a központi banktól – állapította meg a jelentés.

Róna Péter mindezek kapcsán kiemelte: egyértelmű, hogy a forint leértékelődéséből származó hatalmas vagyon ilyen formában, azaz alapítványi felhasználását a törvények nem támasztják alá. A jegybanki vezetés azonban úgy véli, az ilyen jellegű befektetéseket igenis lehetővé teszik a törvények, konkrét jogszabályi hivatkozást azonban nem csatolnak. – Annál is furcsább ez az exlex helyzet, mert a Fidesznek megvan az a parlamenti többsége, amellyel könnyedén meghozhatnák azt a jogszabályt, amely pótolja e hiányosságot – húzta alá a közgazdász.

A norvég állami befektetési alap egyébként egy év alatt 6,9 százalékos hozamot produkált, és öt év alatt megduplázta a benne lévő tőkét. A jegybank Pallas Athéné alapítványainak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyon pedig 1,93 milliárddal nőtt a Világgazdaságnak nyilatkozó Fekete Zoltán, az alapítványi pénzeket kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint. Ez még akkor is szerény hozamnak mondható, ha hozzászámítjuk azt az ötmilliárd forintot, amelyet támogatásként szétosztottak: vagyis két év alatt összesen alig valamivel több, mint 2,5 százalékos hozamot sikerült kigazdálkodni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.