Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Visszavonulót fújtak Orbánék kötvényügyben

Az a külföldi, aki eddig nem kérvényezte családtagjainak a letelepedési engedélyt, nem is kapja meg.

Wiedemann Tamás
2017. 03. 24. 6:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az Orbán-kormányon, miután a letelepedésikötvény-programján keresztül több mint 15 ezer külföldi jutott a schengeni övezetben is szabad mozgásra jogosító magyar letelepedési engedélyhez. Úgy tűnik, a kabinet „meghallotta” az uniós tagállamok kritikáját, és visszavonulót fújt a nemzetbiztonsági szempontból igen aggályos kötvényprogram esetében. A Magyar Közlönyben múlt pénteken megjelent kormányrendelet ugyanis lényegében lehetetlenné teszi a letelepedési engedélyek igénylését a családtagok számára. Helyesebben azok, akik eddig nem igényelték a letelepedési engedélyt, már nem is fognak hozzájutni. Nem tudni, pontosan hányan lehetnek, lapunk kétezer főre becsüli azok számát, akik családtagként ugyan rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, de még nem igényelték a letelepedési engedélyt.

A miniszterelnök által jegyzett dokumentum ugyan megengedi a családtagok részére is, hogy március 31-ig beadják az erre vonatkozó igénylésüket, de csak akkor kapják meg az engedélyt, ha a letelepedési kérelmükben a kérelmezőt korábban „eltartott családtagként tüntették fel”. Ez azért érdekes, mert az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy a letelepedési engedélyt kérelmező űrlapon a „Van-e tartási kötelezettsége (szülő, gyermek, házastárs)?” kérdésre adott válasz esetében az igen vagy a nem rubrikát üresen kellett hagyni. A letelepedési kötvények forgalmazását végző offshore cégek legalábbis ezt az utasítást kapták Rogán Antal kabinetminiszter ügyvédjétől. Kosik Kristóf ismeri a legjobban a programot, hiszen a Kosik ügyvédi iroda fogalmazta meg a kötvényüzletet lehetővé tévő jogszabályt még 2012-ben, és tartja a mai napig a kapcsolatot a problémás ügyekbe botló közvetítőcégekkel. Az új rendelet azt is előírja, hogy nem lehet többé a hiánypótlási eljárást meghosszabbítani, és csak egyszer lehet kérelmezni, amelyre 75 napos határidő vonatkozik.

A letelepedési program 2013 júniusában indult. Eleinte a kötvényvásárló külföldiek csak tartózkodási engedélyt kaptak, majd fél évvel később juthattak hozzá a letelepedési engedélyhez, ami egyfajta zöld kártyának minősül, a schengeni övezetben szabad mozgásra jogosít, és örök életre szól. Ehhez a Belügyminisztérium ragaszkodott, hiszen a hatóságoknak és a titkosszolgálatoknak csupán húsz napjuk volt arra, hogy nemzetbiztonsági szempontból ellenőrizzék a külföldieket. A féléves határidő pedig egy minimális esélyt adott arra, hogy a szakszolgálatok valamilyen szinten képbe kerüljenek a külföldiek előéletével kapcsolatban. A kötvényprogram felpörgetése érdekében tavaly júliustól azonban enyhítettek a szabályokon, és a külföldiek egyből letelepedési engedélyt kaptak, sőt a családegyesítést kiterjesztették a nagyszülőkre is. Ez csak nagyon kivételes esetben vonható vissza, például súlyos bűncselekmény elkövetése esetén, vagy akkor, ha a kiadás feltételéül szolgáló körülmények jelentősen megváltoznak. (Érdekesség, hogy a kormány ezért nem vonta vissza a letelepedési kötvényt szabályozó törvényt, mert az automatikusan a már kiadott engedélyek visszavonását jelentette volna. Végül csak az új kötvények kibocsátását függesztették fel.) A legtöbb kritika egyébként emiatt érte a kormányt, hiszen a titkosszolgálatoknak szinte lehetetlen néhány nap alatt ellenőrizni az ügyfeleket. A laza ellenőrzés miatt történhetett meg, hogy korábban elítélt orosz állampolgár is letelepedési engedélyhez jutott Magyarországon. Az Index.hu cikke szerint a külföldi titkosszolgálatok is a programot felhasználva „szórták meg” Európát a fedett ügynökeikkel, és ki tudja, hány terrorista jutott be ily módon Európába.

A külföldi ügyfelek eközben abban a hiszemben vágtak bele a programba, hogy nemcsak a jelenlegi családtagok kapják meg családegyesítés címszó alatt a letelepedési engedélyt, hanem a jövőben születendő gyermekek, valamint válás esetén az új házastárs is. Azt is megígérték nekik a közvetítőcégek, hogy az állampapírt már lejegyző külföldi a későbbiekben is kérvényezheti családtagjai számára a letelepedési engedélyt. Ugyanakkor mint ismert, a kormány jelezte, hogy március 31-től nem bocsát ki több letelepedési állampapírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.