Zaklatják az adójáért harcoló állampolgárt

A korrupció ellen emelte fel a szavát Szentesi Kálmán, több százezer forintra büntette a NAV.

Wiedemann Tamás
2017. 03. 10. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatja Szentesi Kálmán zaklatását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miután újabb vizsgálatot indított a fiatalember ellen. Az adóhivatal a 2014-es bevallást firtatja: a 41 éves férfi elmondása szerint arra kíváncsiak, adott-e bérbe ingatlant, mivel a hatóság adatai szerint 2008-ban adószámot váltott ki lakásbérbeadás céljából. Összesen 14 kérdést kapott a revizoroktól. Többek között azt szerették volna megtudni, hogy a bérbe adott ingatlanhoz kapcsolódóan mely társaságok voltak a közüzemi szolgáltatók és a társasház kezelője. Vagy írtak-e át szolgáltatási szerződést a bérlő nevére, esetleg hárított-e közüzemi díjakat a bérlőre, s ha igen, milyen bizonylatot állított ki ezekről? Szentesi Kálmán szerint látszik, hogy a NAV nagyon alaposan feltérképezte őt, több évre visszamenőleg tanulmányozta bevallásait. – Nem adtam ki semmilyen ingatlant, évekkel korábban azért igényeltem az adószámot, mert ugyan terveztem, hogy kiadom a lakásomat, de végül a sors úgy hozta, hogy mégsem – mondta lapunknak. Így könnyű volt felelnie a NAV-nak, hiszen minden kérdésre nemleges volt a válasz.

– Az, hogy az adóhivatal rendszere éppen az én nevemet dobta ki visszamenőleges ellenőrzésre, az októberi akcióm fényében elég világos üzenet – mondta. A férfi korábban azzal került a hírekbe, hogy októberben levelet írt a NAV-nak, miszerint vissza akarja kérni az államtól a pénzt, amit a béréből adó címen levontak. Úgy látja ugyanis, hogy az állam nem jól használja fel az általa befizetett összegeket. – A hazai korrupciós viszonyokra akartam felhívni a figyelmet, nem járulok hozzá ugyanis, hogy adóm elveszítse közpénzjellegét – mondta lapunknak. Utolsó csepp a pohárban az volt számára, amikor a parlament elfogadta a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványoknak juttatott több mint 250 milliárd forintnyi közpénz titkosítását szolgáló jogszabályt. Szerinte az a legfontosabb üzenet, hogy az emberek felfogják, az államnak adó címén befizetett összegek a közösségé, vagyis közpénz, és arra való, hogy közösségi feladatokat finanszírozzon belőle az állam.

Csakhogy az adóhivatal igen furcsán reagált: miután Szentesi Kálmán az adóbevallásában jelezte, hogy visszaigényli az általa befizetett adóforintok egy részét, levelet kapott a NAV-tól. A hivatal szerint jogosulatlanul igényelné vissza a pénzt, ezért 408 ezer forintos adóbírságot szabtak ki rá. Ám a férfi szerint minden adóforintja be van fizetve, ezért szerinte az „adóhiányra” hivatkozva kiszabott büntetés jogtalan. Ugyanígy gondolja a Transparency International is, ezért felajánlotta jogi segítségét, és a korrupciós, valamint szólásszabadsággal kapcsolatos ügyekben már komoly nevet szerzett Karsai Dániel alkotmányjogászt kérte fel a képviseletére a magyar, és sikertelenség esetén a strasbourgi bíróság előtt. Szentesi Kálmán jelezte, továbbra sem gondolkodik politikai pályafutásban. Saját ügyét szeretné végigvinni, és ebben a nyilvánosságot is vállalja, mert személyes példáját szeretné megmutatni azoknak, akik a közpénzek átláthatatlan kezelése miatt csak magukban dohognak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.