A cégvezetők is érzik a fullasztó korrupciót

Újabb listán lett sereghajtó Magyarország az urambátyámviszonyok miatt.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 05. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is tartja magát hazánkban az a kádári attitűd, miszerint „cégtől lopni nem bűn”. Lényegében erre a megállapításra jutott az EY legfrissebb felmérése, amely a vállalati visszaéléseket és korrupciót vizsgálta. A tanulmány szerint a magyar cégvezetők több mint háromnegyede, 78 százaléka szerint a kenőpénzek és a korrupció az üzleti élet mindennapos részét képezi. Ez az arány az elmúlt évekhez képest brutálisan romlott, hiszen 2012-ben a vállalatvezetők 58 százaléka gondolta ugyanezt. A korrupcióval kapcsolatos idei érték mintegy 18 százalékkal haladja meg a közép- és kelet-európai átlagot, és ezzel Magyarország bekerült a korrupció által leginkább érintett országok, például Dél-Afrika, India és Egyiptom közé. (A negyvenegy országot tartalmazó listán Magyarország mögött csak Ukrajna van.) Ennél azonban sokkal rosszabb részeredményt is elért hazánk. Arra a kérdésre ugyanis, hogy miért nem jelenti valaki a saját cégén belül tapasztalt visszaéléseket, a magyar megkérdezettek 69 százaléka úgy válaszolt: személyes biztonsága érdekében. Ez nem az egzisztenciális félelmekre vonatkozik, hanem arra, hogy a dolgozó a testi épségét félti az eseteleges atrocitásoktól, fenyegetésektől. Hasonló arányt csak Nigériában tapasztaltak a felmérés készítői. A hazai munkavállalók négyötöde egyébként nem is jelzi a cég tulajdonosainak vagy feletteseinek azt, ha visszaéléseket tapasztal. Úgy tűnik, hogy ez erkölcsileg sem éri el azt a szintet, hogy emiatt felmondjon. Miközben a nemzetközi átlag 12 százalék, Magyarországon csak a munkavállalók 5 százaléka hagyná el ilyen okok miatt a munkahelyét, 51 százalékának pedig eszébe sem jutna a felmondás.

Bíró Ferenc, az EY felelős üzleti működési szolgáltatási üzletágának partnere lapunk kérdésére elmondta, hogy a felmérést állami cégek esetében nem végezték el, az eredmények vegytisztán a piaci viszonyokat tükrözik.

Pedig az állami szektor sem lehet kevésbé fertőzött a visszaélésektől, ezt tükrözik más szervezetek hasonló vizsgálatai. Éppen januárban jelent meg a Transparency International korrupcióérzékelési indexe, amely szerint hazánk hét helyet visszacsúszva már csak ötvenhetedik a világ korrupciós ranglistáján. A jelentés szerint a korrupció a rendszer jellemzőjévé vált, és felülről vezérelt jelenség Magyarországon. Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója szerinte köztes rendszerben élünk, azaz a hatalom nem nevezhető diktatúrának, de jogtisztelőnek sem, a hazai korrupciós szint pedig ehhez igazodik. A korrupciós adatok a gazdasági teljesítményben is visszaköszönnek: Magyarország 2001-ben még a világ huszonnyolcadik legversenyképesebb gazdasága volt, tavaly már csak a hatvankilencedik volt a Világgazdaság Fórum (WEF) 138 országot összesítő versenyképességi listájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.