Gaz veri föl az uniós pénzből épült ipartelepet

A beruházó és a polgármester szerint semmi gond, a szakértő szerint viszont szabálytalan a pénz fölhasználása

MN
2017. 04. 30. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt gondolná az ember, hogy nincs nagyobb öröm egy kistelepülésen, minthogy uniós pénzekből ipari épületeket hoznak létre. Logikus következtetés lenne, hogy az uniós pénz elköltésével munkahelyek létesülnek. Általában így is van, de nem Kisteleken. A Hír TV Célpont című műsorában ugyanis bemutatta, hogy a Csongrád megyei település ipartelepén tizennégy épületet húztak fel három évvel ezelőtt uniós pénzekből, de azok azóta is üresen állnak.

A helyi lakosok sem értik a dolgot. Egyikük szerint sok uniós pénz elmegy ilyen célokra, s ez érthetetlen. Másikuk felteszi a kérdést, minek építették, ha üresen áll: „Most megvárják, amíg letelik az idő, aztán utána eladják?”

A műsorban elhangzott, hogy telephelyfejlesztésre nyert hatvanmilliót az Eurotrenton Zrt., s hogy 2013-ban további 420 millió forint uniós támogatást kaptak arra, hogy robotokat készítsenek.

A cég ügyvezetője levélben válaszolt a szerkesztők által föltett kérdésekre: ezen a telephelyen összeszerelő egységet hoztak létre és tárolásra is használják az épületet. A település polgármestere szerint örülni kell, hogy uniós pénz került a településre, s hogy semmi gond, hiszen megépültek az épületek a közösségi támogatás fölhasználásával.

A szakértő azonban másként látja: szabálytalanul használhatták fel az uniós pénzeket, ugyanis „attól, hogy felépül egy építmény és utána ott áll üresen, az nem a szabályos megvalósítása egy ilyen projektnek. Nyilván az Európai Unió nem azért ad pénzt, hogy üres létesítmények álljanak ott” – mondta a Transparency International közpénzügyi programok vezetője, Nagy Gabriella.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.