Kevesebb magyar bárány kell az olaszoknak

Húsvétkor kevesebb bárány kerülhet a legnagyobb felvásárló olaszokhoz, s az árak is alacsonyabbak a tavalyinál.

Tóth László Levente
2017. 04. 11. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyinál átlagosan 15-22 százalékkal alacsonyabb áron, 3,2 euró helyett 2,5-2,7 euróért vásárolják az olaszok a 20-24 kilogrammos pecsenyebárányt az idén – mondta lapunknak a Juh Terméktanács elnöke. Bátor Árpád szerint a nyereséges gazdálkodáshoz a jelenlegi 20 ezer forintról 27-30 ezer forintra kellene növekednie az anyajuhonként számított átlagos éves bevételnek. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség adatai szerint a kilogrammonkénti bárányárak már tavaly februárban is 50, a húsvéti szezonban pedig 100 forinttal voltak alacsonyabbak a karácsonyihoz képest. Ettől függetlenül zökkenőmentesen alakult a magyar húsvéti bárányok kivitele tavaly, a 16–27 kilogrammos állatokra folyamatos volt a kereslet.

Bátor Árpád az idei szezon kapcsán kifejtette: az árak csökkenése most a kereslet visszaesését is jelzi, ebben az évben a szokásos 100-120 ezernél előreláthatóan 10-12 százalékkal kevesebb húsvéti bárány kerül majd az olaszokhoz. Ez a tenyésztők életét igencsak nehezíti, mivel a magyar báránykivitel hagyományos piaca – 85-90 százalékos aránnyal – Olaszország, és az olasz export mintegy negyede-ötöde a húsvéti bárány. 

Évente átlagosan mintegy 600 ezer magyar bárányt vágnak le, s ennek mintegy 90 százalékát exportálják. Szakértők szerint az eladásból évi tízmilliárd forintnyi bevétel származik, miközben a magyar juhtartás éves árbevétele átlagosan mintegy 20 milliárd forint. A juhtartók tehát keresik az alternatív értékesítési lehetőségeket, s egyre inkább előtérbe kerül például Észak-Afrika, illetve Izrael. E piacokon azonban nem lehet eladni a kisebb bárányokat, csak a már nagyobb, 30-35 kilogrammos állatokat, amelyeket viszont máshol nem keresnek. Így, ha valaki ekkorára hizlalja állatait és azok mégis a nyakán maradnak, kevesebb esélye van az értékesítésre – mondta lapunknak Bátor Árpád. Igaz, Ausztriában például egyre több török él, tehát ezekkel a nagyobb bárányokkal azt a piacot is meg lehetne célozni. Ilyesmit egyelőre nem nagyon akarnak finanszírozni, de előbb-utóbb lesznek kereskedők, akik megpróbálkoznak ezzel is, ami az olasz értékesítésre is hatással lehet. 

A terméktanács elnöke szerint a tenyésztőknek gondot jelent az is, hogy a gyapjúra nincs kereslet a kínai piac tavalyi bedőlése miatt. Jelenleg a 3800-4000 tonnás éves magyarországi gyapjúvágás mintegy 30 százaléka, körülbelül 1000-1500 tonna gyapjú állhat a kereskedők raktáraiban, hozzávetőleg 400 millió forint értékben.

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.