Már nem tülekednek a napelemekért

A kormány szavakban támogatja, de közben alaposan megsarcolja szinte a teljes megújulóenergia-szektort.

Illés József
2017. 04. 27. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a roham a napelem-telepítési engedélyekért. Azok ugyanis, akik tehették, március végéig beadták a kérelmüket. A hét elejétől hozzáférhetővé tett nullaszázalékos kamatozású, Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kérhető hitel pedig, ami a napelemek felszereltetéséhez is igényelhető, aligha lendíti fel a szolárrendszerek telepítése iránti kedvet. A kölcsön igénybevétele ugyanis jelentős adminisztrációs terhekkel jár, miközben ma már könnyen elérhetők az alacsony, akár háromszázalékos kamatozású piaci hitelek is, amelyek nem járnak számottevő adminisztrációs kötöttségekkel – nyilatkozta lapunknak a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke.

Kiss Ernő elmondta: az első negyedévben lezajlott engedélykérelmezési rohamot az indította el, hogy a kormány a március vége után kért engedélyek alapján megépülő napelemes egységekre négy kilowatt teljesítmény felett úgynevezett elosztói teljesítménydíjat vet ki. A március végéig kiadott engedélyekkel rendelkezőket viszont ez a teher nem érinti. – A díj összege jelenleg nulla forint, de szinte bizonyos, hogy ez később változni fog, mivel nincs értelme, hogy a kormány bevezessen egy olyan díjtételt, ami örökké nulla forint – jegyezte meg a szakember. Kiss Ernő úgy véli: a napenergia-szektorban erős a félelem, hogy a kormányzat hamarosan olyan összegűre emeli a teljesítménydíjat, hogy már ne érje meg szolár- (napenergiával működő) rendszereket telepíteni.

Kiss Ernő hozzátette: a kormányzat rendre azt hangoztatja, hogy kiemelkedően fontosnak tartja a napenergia hasznosítását. Ám eközben különböző sarcokat vet ki a szolárszektorra. 2015 óta például Európában is kirívóan magasnak számító, kilogrammonként 114 forintos úgynevezett környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni a napelemek után. A magas közterhek pedig elbizonytalanítják és elűzik a szektor vállalkozóit az országból. Számos cég már külföldre – Szlovákiába, Angliába, Írországba – tette át a telephelyét, s onnan szolgálja ki a magyar ügyfeleket. A külhoni cégek megrendelőinek ugyanis egyebek mellett nem kell megfizetniük a Magyarországon beszedett 27 százalékos általános forgalmi adót és a termékdíjat sem. Így eleve sokkal olcsóbbak a külföldön bejegyzett társaságok szolgáltatásai, mint a hazai vállalkozóké. Ezért, ha a kormány valóban támogatni kívánná a napenergia-szektort, akkor adókedvezményeket kellene biztosítania a napelemek telepítőinek, és nem új terhet kellene rájuk rónia.

Az új sarctól tartva az első három hónapban tömegesen adták be a napelemes rendszerek telepítéséhez szükséges engedélykérelmeket a háztartások és a kisvállalkozók. Csak a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség megközelítőleg ezer beadvány elkészítésében segédkezett.

A kérelmezők jellemzően öt kilowatt feletti szoláregységek telepítését jelentették be. Így legalább ötezer kilowatt kapacitású háztartási méretű rendszer kiépítésére lehet számítani a következő egy-másfél évben.

Olcsó, mint a papír?

A Torontói Egyetem áttörésének köszönhetően olyan olcsó és egyszerű lesz a napelem előállítása, mint az újságpapír-nyomtatás. A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kanadai tudósoknak ugyanis sikerült egy technológiai akadályt elhárítaniuk, és ezzel új korszakot nyithatnak a napelem-hasznosításban – számolt be a VG.hu. Eljárásuk lényege, hogy a napelemek alapanyagát adó perovszkitelemeket folyékonnyá teszik, és így bármely anyagra rá lehet ezeket nyomtatni. A technológia nem igényel semmilyen speciális szerkezetet, egy hagyományos tintasugaras nyomtatóval el lehet végezni, ami ma már rengeteg hazai háztartásban is megtalálható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.