Matolcsy rokona vásárolta be magát az MKB Bankba

A jogi igazgató szerint az MKB Bank szanálása a magyarországi korrupció egyik állatorvosi lova.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 26. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan dolog történt az MKB Bank háza táján, miután a pénzintézet azt közölte az MTI-vel, hogy a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Kft. 20,19 százalékos közvetett tulajdont szerzett az MKB-ban. Ezenkívül a jegybank volt alelnöke, az MKB jelenlegi vezérigazgatója Balog Ádám tulajdonában álló Promid Invest Zrt. további 9,81 százalékos részesedést szerzett a pénzintézetben. Ezt a céget csupán néhány napja, április 21-én jegyezték be a cégbíróságon. Nem lehetett véletlen az adás-vétel időzítése, hiszen a Transparency International (TI) korrupcióellenes civil szervezet és a Magyar Narancs újságírója éppen egy hónapja nyert másodfokon is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen, miután az MNB nem volt hajlandó közérdekű adatokat kiadni az MKB Bank tulajdonosi szerkezetével kapcsolatban. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint a kormány sok milliárd forintnyi közpénzből vásárolta meg a veszteséges MKB Bankot, amit a jegybank eddig titkolt személyek által tulajdonolt befektetőknek értékesített, holott Magyarország alaptörvénye értelmében a nemzeti vagyont csak átlátható tulajdonosi hátterű szervezetre ruházható.

– Bár az MNB a Kúriától kérte a jogerős ítélet felülvizsgálatát, most mégis nyilvánosságra hozta a tényleges tulajdonosok egy részének a nevét, amiből kiderül, hogy a jegybankelnök unokatestvére az MKB több mint húsz százalékos tulajdonosa. Vagyis a Matolcsy György vezette MNB által levezényelt szanálás eredményeként Matolcsy György unokatestvére lett az MKB egyik, ha nem a legnagyobb egyéni tulajdonosa – közölte lapunkkal Ligeti Miklós. A jogi igazgató szerint az MKB Bank szanálása a magyarországi korrupció egyik állatorvosi lova.

Mint ismert, az MKB-t bő két éve vette meg a magyar állam a német Bayerische Landesbanktól. Ezt követően az állam a jegybank felügyeletére bízta. Tavaly az MNB egy három tagból álló konzorciumnak értékesítette a pénzintézetet. A bank részvényeinek a 45 százalékát a Blue Robin Investments, szintén 45 százalékát a Metis Magántőkealap és 10 százalékát a Pannónia Nyugdíjpénztár vásárolta meg. A tulajdonosi szerkezetről nem sokat lehetett tudni, hiszen a Blue Robin Investments magántőkealapot például Luxemburgban jegyezték be. Ez a cég egyébként tavaly már három hét után túladott a tulajdonrészének 15 százalékán, amelyet az OTP 5,5 milliárd forintos hiteléből az MKB Bank újonnan megalakult munkavállalói résztulajdonosi program szervezete vásárolta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.