Megszorítások jöhetnek jövőre?

Akár három százalékra is visszakúszhat a költségvetés hiánya a nemzetgazdasági tárca tervezete szerint.

Wiedemann Tamás
2017. 04. 11. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években nagyrészt az európai uniós támogatásoknak és a kedvező nemzetközi makrogazdasági környezetnek köszönhetően sikerült a hazai költségvetést stabilizálni. A válságot követő alacsony kamatkörnyezet, az európai konjunktúra, vagyis a gazdasági szempontból békésnek mondható időszak alkalmas lett volna a hazai költségvetés szerkezeti átalakítására. Ám a versenyképes közigazgatás irányába tett lépések, például a kormány bürokráciacsökkentő lépései ellenkező hatást értek el, miután az elmúlt években nemhogy csökkent, de egyenesen nőtt az állami alkalmazottak létszáma. Ez csak egy példa arra, hogy a kabinet semmilyen lépést nem tett a közigazgatás megújítása érdekében, és ez már komoly gondot okozhat jövőre. Erről tanúskodnak az Index birtokába került kormányzati dokumentumok is, melyek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) beismerte, hogy jövőre ismét elszállhat a hiány, vagyis megszorító intézkedésekre lehet szükség.

A szaktárca a 2018-as költségvetés tervezetében azt írja, hogy a tavalyi konvergenciaprogramban vállalt 1,8 százalékkal szemben 3 százalékos vagy még annál is magasabb lehet jövőre a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított hiány. Nagy kérdés: az idei évre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos deficit ellenére hogyan fordulhat elő, hogy jövőre ismét három százalékra nő a hiány. Pedig az NGM arra számít, hogy 2018-ban 1100 milliárd forinttal nőnek a költségvetés bevételei. Az idei 4,1 százalékos bővülés után ugyanis jövőre 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság. Az uniós támogatások gyorsuló lehívásának, a családi otthonteremtési programnak (csok) és a társasági adócsökkentésnek köszönhetően beindulhatnak a beruházások. A növekvő bérek hatására emelkedik a fogyasztás, ami szintén az adóbevételek növekedését idézi elő, sőt a gazdaság további „fehéredéséből” is pluszforrásokhoz jut a büdzsé, elsősorban az online pénztárgépek kiterjesztésének hatására.

Ugyanakkor sok egyszeri bevételtől esik el az állam 2018-tól, amelyekkel tavaly és idén még számolni tudott. Nem érkezik több extra pénz a növekedési adóhitelből, amellyel tavaly még sikerült a nagy multinacionális cégeket – legalábbis papíron – hazánkba csábítani. Lezárulnak a földárverések, amelyek éves szinten közel százmilliárdos egyszeri bevételt jelentettek a költségvetésnek. A különböző áfacsökkentések miatt is kisebb összegű adó kerül a költségvetésbe, miközben az állam tervezett kiadásai is meglódulnak. Az uniós támogatások felpörgetése miatt az államnak is hozzá kell tenni a saját önrészét a beruházásokhoz, ami automatikusan növeli a költségvetési kiadást. Összességében a tárca kimutatása szerint 484 milliárd forintot kellene valahogyan megspórolni, vagy ennyivel nagyobb bevételre szert tennie a büdzsének ahhoz, hogy teljesülhessenek az Európai Bizottságnak tavaly elküldött konvergenciaprogramban vállalt számok. A kiadások megvágása vagy az esetleges adóemelések is egyfajta megszorításként értelmezhetők már csak annak tükrében is, hogy óriási összegek érkezhetnek jövőre az Európai Uniótól.

A nemzetgazdasági tárca javaslatai szerint 334–364 milliárd forintot lehetne spórolni. Mintegy 150 milliárd forintnyi megtakarítást eredményezne a beruházások 15 százalékos csökkentése, a minisztériumok költségvetésének egyszázalékos mérséklése (46 milliárd forint), a tartalékok 30 milliárdos csökkentése vagy éppen az e-számla bevezetése a vállalkozóknak, amely 70 milliárd forintos adónövekedést generálna. Az állami és egyházi dolgozók bérkompenzációjának kivezetésével 20 milliárdos, a Nemzeti Eszközkezelő program elhalasztása további 8 milliárdos megtakarítást eredményezhetne az NGM szerint, miközben az állami erdők egy részének dobra verése 10-30 milliárd forintot hozna az államkaszának. Mindezzel még mindig nem teljesülne a korábban vállalt hiánycél, de a kormány már elkerülhetné, hogy Brüsszelben a növekedő deficit miatt eljárást indítsanak hazánk ellen.

Az NGM tegnap közleményben reagált az Index által megszellőztetett kormányzati előkészítő dokumentumra. A nemzetgazdasági tárca szerint téves és valótlan információkat tartalmaz a portál cikke: a következő évi költségvetésben folytatódnak a kormány által eldöntött béremelések, csökkennek a munkát terhelő adók, és az ideinél nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak. – A kormány a folytatódó gazdasági növekedés mellett a bevételek növekedésével kalkulál, így minden tervezett kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz – hangsúlyozta az NGM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.