Rászállt a taxisokra az adóhivatal

Az ellenőrök arra kíváncsiak, van-e online pénztárgép a személyszállítók autóiban.

Horváth Attila
2017. 04. 13. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több kolléga jelezte, hogy az adóhivatal múlt héten elkezdte ellenőrizni az online pénztárgépeket. Vegyes eredményekről számoltak be, volt, ahol találtak problémát a revizorok – mondta lapunknak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán múlt héten számolt be arról, hogy a fővárosi taxisok mintegy 25 százaléka nem szerezte még be a készüléket, ez az arány azóta nem változott. Úgy tűnik azonban, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a többi hatóság vizsgálatainak van eredménye. Az elnök elmondta azt is, hogy a rendőrség is ellenőrzésekbe kezdett, az engedély nélküli sofőröket keresik. Úgy tudjuk, mindezek miatt a fővárosi repülőtérről eltűnt az az engedély nélkül dolgozó mintegy 30–50 autó, amelyek állandóan ott drosztoltak.

Mint megírtuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által jegyzett rendelet alapján országszerte mintegy 23 ezer új vállalkozónak kellett beszereznie az online kasszákat január első napjáig. Köztük voltak a taxisok mellett a járműszervizek és az alkatrész-forgalmazók, a pénzváltók, a plasztikai sebészek, a konditermek, a diszkók, a ruhatisztítók és a masszőrök is. Utóbbiakat meg is szólítottuk a témában, de őket egyelőre elkerülik a hatóságok emberei.

– Egyetlen ellenőrzésről sem hallottunk, valószínűleg azért, mert a készülékek jó része hibás, lehetetlen folyamatosan működtetni őket. Egy-két hét üzemeltetés után egyszerűen leállnak, szervizre van szükségük. Cserekészüléket azonban nem kapunk, de arról szóló tájékoztatást sem, hogy mi ilyenkor a teendő. Sem a NAV-tól, sem az NGM-től nem kaptunk információt arról, hogy ilyenkor mi a helyes eljárás – állítja a Masszőrök Egyesületének elnöke.

Podhorszky Tibor információi szerint több mint négy hónappal a kötelező bevezetés után a kollégái mindössze 15-20 százaléka szerezte be a készüléket. Sokan inkább visszaadták az engedélyüket, többen pedig külföldre mentek. Mint megírtuk, számos masszőr választotta az online számlázó programot a kassza helyett, mert ezt is elfogadja a NAV. Igaz, sokáig bizonytalanok voltak, hogy valóban kiváltható-e így a pénztárgép, mert az adóhatóság csak tavaly év végén adott erről tájékoztatást lapunk cikkei és kérdései után egy hivatalos közleményben. A masszőrök többségének nincs akkora bevétele, amelyből megvásárolhatta volna és fenntarthatna egy ilyen készüléket. Az is problémás számukra, hogyan kell jelezni a bérleteket, felvinni az akciókat, kuponokat.

– Az ágazat jelentős része már korábban is rendelkezett online pénztárgéppel, úgy tudjuk, a többiek is beszerezték a készüléket, nem érte volna meg nekik a trükközés, ellenőrzésekről azonban nem hallottunk – mondta lapunknak az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke. Spindler Tibor hozzátette, az ágazat így sem fehéredik igazán. A feketén dolgozó műhelyek ugyanis nincsenek az adóhatóság látókörében. Ezeknek a szerelőknek nem csak online kasszájuk, de érvényes engedélyük sincsen. Mivel nincs készülékük, ellenőrzést sem tart arról a NAV, hogy használják-e.

Ahogy minden őket érintő téma alkalmával, tegnap is kerestük az NGM-et és a NAV-ot. Lapzártánkig azonban sem a hatóság, sem a tárca sajtóosztályától nem kaptunk választ egyetlen kérdésünkre sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.